Ülkemizde petrol fiyatlarının yüksek olması araç kullanıcılarını tasarruf ettiren alternatiflere yönlendirmekte. Lpg yıllardır bu alternatiflerin başında geliyor ve dünyaca kabul edilmiş bir tasarruf yöntemi olmakta liderliği sürdürmeye devam ediyor
Yeni teknolojilerle üretilen motor yağları da yakıt tasarrufu konusunda iddialı alternatiflerin arasında yer almaktadır.
Fakat özellikle son bi kaç yıldır baş gösteren YAKIT TASARRUF CİHAZLARI otomobil kullanıcıları tarafından bayağı merak edilen ve kullanılan alternatiflerden olarak hızla ilerliyor. Peki bu yakıt tasarruf cihazları gerçekten işe yarıyor mu ? Öncelikle bu cihazın ne olduğunu nasıl çalıştığını anlayalım. Aslında cihaz felan diyorum veya deniliyo ancak cihaz kelimesini hak eden bişey de değil. İki tane mıknatıs düşünün ki ikisinin büyüklüğü yumruğunuz kadar. Evet yanlış yazmıyorum cihaz denilen bu. Sadece iki mıknatıs. :) Birbirini iten iki mıknatıs arasından benzin hortumu geçirilir ve o şekilde
bağlanır. Montajı da böyledir.
Bİrbirini iten iki mıknatıs manyetik kuvvet oluşturup hortumun içinden geçen benzindeki molekülleri ayrıştırıp enjektörlere veya karbüratöre gönderirmiş. GönderirMiş diyorum çünkü bende buna inanmayanlardanım. Her neyse biraz daha detaylandırayım çalışmasını.
Aracın deposundan gelen yakıt hortumun, aracınız benzinliyse enjektörlere, dizelse mazot pompasına giren hortumlara takılır. İki parça olan bu mıknatısın birleştirdiğiniz yerde hortumun durması için bi kanal bulunur. Hortumu bu kanala koyup üzerine diğer parçayı kapatıyorsunuz ve bir klips yardımıyla sabitliyorsunuz. İşte yakıt tasarruf cihazınız hazır. Cihazı taktıktan sonra yakıtınızı ölçün. Hele ki çok para verip aldıysanız o mıknatısları kesinlikle psikolojik olarak yakıtınız azalacak ve performansınız artacaktır :) Benim buna neden inanmadığımı da açıklayayım.
1. Cihazı üretenlerin üniversitelerin mühendislik fakültelerinden aldıkları raporlarda, tasarruf cihazı takılmış araç ile takılmamış aracın aynı devirde çalıştırılmaması, güç-tork-devir eğrisinin gösterilmemesi,
2. Cihazın iki mıknatıstan oluştuğunu ve yapacaksa bile o kadar güçlü bir mıknatıs bile olmadığını düşünüyorum. (Hortumun kalınlığını ve içinden süratle akan yakıtın hızı baz alındığında),
3. Düşük maliyetle aldığınız bu cihazın araç üreticileri tarafından kullanılmaması.
Otomobil üreticileri her geçen gün yakıtı nasıl daha da azaltabiliriz diye çalışıp yeni yeni şeyler bulmaya çalışıyor. Böyle iki mıknatısla yakıt azalsaydı otomobil üreticileri kullanmaz mıydı ? Bazı ileri zekalılar şöyle diyebilir ; otomobil üreticileri yakıtı düşürmenin derdinde değil aksine düşürmemeye uğrasıyor çünkü petrol firmalarıyla anlaşmalıdır diye. Bende bunu diyecek arkadasa diyorum, eğer dediğin gibi olsaydı şimdiye kadar ilk otomobilden beri her yıl araçlarda tüketim azalan yeni teknikler görülüyor. Nerde o 8 silindir benzin düşmanı 50-70 model arası araçlar ? Günümüz araçları 4 silindir hatta 3 olanlar bile yaygınlaştı artık. Sırf yakıt düşürmek için.
Sizin reklamlarda % 25- %35 yakıt tasarrufu sağlar diye gördüğünüz cihazlar paranızı sokağa atmaktır yazık günahtır. Tavsiyem kesinlikle kullanmayın almayın. Birde para verdiği için pisikolojik olarak yakıtının düştüğünü sananlar veya öyle göstermeye çalışanlar var. Sakın onlara inanmayın. Geçenlerde müşterimin birine satmışlar 250 TL ye. ''İşe yarıyor mu abi'' dedim.Adam: ''Ya % 25 sağlar diye verdiler ama o kadar değilmiş yaa. Gene de % 15 felan tasarruf ediyor'' dedi :) Hiç işe yaramadı diyemiyo zavallı.
Aracınızın az yakması için buradan neler yapabileceğinize ve çözümlerine bakabilirsiniz.
Buarada benim bu cihazların markalarıyla felan bi sorunum yok, onları kötülemek gibi bir çabam da yok. Sadece müşterilerin araçlarından ve kendi tecrübemden olanları, düşüncelerimi paylaşıyorum başka şeyler düşünülmesini de istemem.
Konuyla ilgili sorularınızı veya görüşlerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz.
Bunlar da ilginizi çekebilir ;
Triger Kayışı Nedir ?
2013 ün En Çok Satan Arabası
Debriyaj Sistemi Çalışması.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder