amörtisör |
AMÖRTİSÖR
Öncelikle amörtisör bilinenin aksine araçları yolun bozukluklarına göre esnetip konfor sağlayan parça değildir. Bu görevi üstlenen parça yaylardır. Aracın tüm ağırlığı bu yaylar üzerindedir. Amörtisörlerin görevi ise yayların salınımını azaltmaktır. Böylece aracınız bir tümsekten veya çukurdan geçtikten sonra defalarca yaylanarak lastiklerin yol tutuşunun azalması ve direksiyon hakimiyetinin kaybolması engellenmiş olur. Tekerlekleri yerde tutar, aracın kasasını dengeler, konforu sağlar. Kısaca amörtisörler sayesinde güvenli ve oturaklı bir sürüş sağlanmış olur.Amörtisörünüz arızalandığı zaman ;
1. Aracınızın yoltutuşu zayıflar ; Amörtisörünüz patladığı zaman görevini yerine getiremez yani varlığı yokluğu hemen hemen farksızlasır bu da yolda savrulmalara veya eskisine göre daha da yol tutuşunda bozukluğa sebep olur.
2. Aracınız sertleşir ; Aracınız yoldaki tüm bozukluklara göre
ilermeye başlar. Yani traktör gibi çok sert bi şekilde yoldaki tümseklerde felan sekerek gitmeye başlar. Bu durumda amörtisörünüzün biri veya bir kaçı kilitlenmiştir ve kasayı süspansiyon üzerinde sürekli sabit tutuyor demektir.
3. Aracınızdan tümseklerden geçerken ses gelir ; Yoldaki bozuluklardan geçerken lıkırtı veya daha büyük bi şekilde ses geliyorsa bu amörtisörünüzün bozuk olmasından kaynaklanıyor olabilir. Amörtisörün içindeki milin veya yağ basıncını tutan sibobun aşınması veya arızalanması sonucu amörtisör milinde boşluk oluşur ve bir çukura düştüğünüzde bu boşluk ses yapmasına neden olur,
4. Aracınız Yaylanıyorsa ; Sürekli veya en ufak bi tümsekten geçince bi süre kendi kendine yaylanıyorsa aracınız, amörtisörünüz bozulmuş demektir.
Yukarıda bahsettiğim durumlarda amörtisörlerin değişmesi gereklidir. Amörtisörün tamiri olmaz, olur diyene de aldırmayın ve inanmayın. Ayrıca şunu da belirtmek istiyorum ki örneğin sadece sağ ön amörtisörünüz bozuksa, sağ ile beraber sol amörtisörün de değişmesi gerekir. Önden biri bozulduysa ön iki amörtisör, arkalardan biri bozulduysa arka amörtisörlerin çifti de değiştimek gerekir.
Sorularınız olursa yorum kısmından yazabilirsiniz saygılar...
El freniniz az tutyor veya hiç tutmuyorsa, hakkında bilgi almak için tıklayınız..
Debriyaj balatası, Debriyaj sistemi hakkında detaylı bilgi için tıklayınız..
Fren balataları ve markaları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız..
Araştırmalara göre en az arıza yapan araçların listesini görmek için tıklayınız..
Arka cam rezistansı hakkında bilgi ve Bozulursa Nasıl yapılacağı konusunda detaylı anlatım için tıklayınız..