25 Ocak 2015 Pazar

2005 Honda Civic Vitesin Zor Geçmesi (SORU - CEVAP)

SORU ;

Merhabalar
2005 honda cıvıc aracım, araç yürür halde şanzımandan ses geliyordu ustayla görüşmeme neticesinde bilyelerde sorun olduğunu söyledi ayrıca baskı balata da bitmiş durumda ve volantından taşlanması gerekiyormu, bende bıraktım aracı gereğini yap dedim. Bugün aracı aldım ses yok her şey normal fakat vites geçişleri zor ve takılarak geçiyor gibi debriyaj sonuna kadar basılı olmasına rağmen, ayrıca pedaldan ayağımı çekince araz hafiften sendeleniyor hoplar gibi yani. ustamla görüştüm setlerin yeni olduğu ve şanzıman yağının değişmesinden dolayı ayrıca havaların soğuk olması nedeniyle biraz kullanmamı ve zamanla vites geçişlerinin rahat olacağını söyledi. lakin benim içim rahat değil para bir yana araçta bu şekilde beni mutsuz ediyor. Öneriniz nedir acaba tekrar göstermemmi gerekiyor yoksa birkaç gün kullanıp öylemi götüreyim bilmedim doğrusu. 
Yardımcı olmanızdan dolayı teşekkür ederim.
Saygılarımla,

2005 honda civic


CEVAP ;

Merhabalar
Volantın taşlanıp taşlanmadığı hakkında net bilginiz var mıydı acaba? Çünkü volant taşlandıysa (ki bunu hiç tavsiye etmem) ayağınızı debriyajdan kaldırınca aracın zıplıyor gibi olmasını sağlayabilir. Taşlanan volantlarda ne kadar ölçü alırsan al fabrikanın ölçüsünü kaybetiği zaman baskı balata volant ölçülerinin dengesi genelde yakalanamıyor. Bu yüzden volantınız taşlandıysa zıplama işi bundan kaynaklanıyordur.

Viteslerin zor geçmesini ise şanzıman yağına bağlıyorum. Benim de başıma gelen bir örnek söyleyim. 

Geçtiğimiz yazın başından itibaren şanzımanlarda bir x markanın ( herkesin bildiği kaliteli marka) 90 numara şanzıman yağını kullanıyordum. Ta ki kış gelip havalar soğuyana kadar kullandım. Ama soğuk havada yaptığım şanzımanda farkettim ki vites geçişleri takılarak oluyor, hatta sabahları vitese geçirene kadar hal geliyo insanın başına.. Her neyse şanzıman yağını 75/80 numara doil diye duyulmamış bir markanın yağı ile değiştirdim. Vitesler mükemmel oldu. Hatta ve hatta yazın bu 90 numara koyduğum şanzımanlar bile soğukta zorlamış ki müşteriler kışın ortasında vites zor geçer oldu diyerek geldiler. Hepsinin yağını değiştirip gönderdim. Yani viteslerdeki sıkıntınız muhtemelen şanzıman yağının kalın oluşudur. Bu arada not düşeyim bu x markanın 90 numarasını koyunca böyle oldu yoksa doilin 90 ını da koysam sıkıntı olmadı. 


Bence bir an önce götürün ustanıza gösterin, alışma durumu falan olmaz, havaların soğukluğu vitesleri etkiler kabul ama geçmesini zorlayacak kadar olmaz. Umarım yardımcı olabilmişimdir, saygılar..


Gönderen : İbrahim YILDIRIM

18 Ocak 2015 Pazar

2008 Ford Fiesta Şanzıman Problemi (SORU - CEVAP)

SORU ;

Merhaba Mehmet Bey;

Aracım 2008 model 1.4 Fiesta TDCI.

Baskı balata 160.000'de değişti. Ustadan aracı aldığımızda herhangi bir problem yoktu.

Sonra vites takılmaya başladı. Araç viteste giderken çıkmıyordu vites. Sonra biz halatı değiştirdik ve düzeldi.

Sonra debriaja basında kesilip bırakınca gelen ses sorunu başladı ancak ilk başlarda çok hafifti bu ses. Keçe değiştirdiler yağ eklediler düzelmedi.

Uğtaşmadık biz bu şekilde devam ettik araç şuan 185.000'de.

Ankaradan istanbula giderken araç uzunyolda eskisi kadar güçlü çekmemeye başladı yarım saat sonra da kaldı. Araçtan çok ciddi yüksek tır-tır sesler gelmeye başladı vites 5'e geçmiyordu. Biraz bekledik sonra araç bi düzeldi taktık 5'e yardırdık istanbula. 5.viteste hiç sorun yapmıyordu. Gittik aracı çektik akrabalara. Yavaşlayınca yine yüksek tır-tır sesi yapıyordu ancak arada bir yapmıyordu. 2gün yattı araba. Sonra ustaya gidelim dedik. Bir usta baktı bunun şanzıman yağı yok şanzıman içinde kavrulmuş dedi yağ attı. Yola çıktık biraz gittikten sonra araç yine yolda kaldı. Çekiciyle ustaya çektik sol ön akis kırılmış. Usta onu değiştirdi zaten yağ dökülmüş yağını ekledi sesi biraz olsun azalmıştı. Yola çıktık Ankara'ya geri geldik yolda sorun olmadı. Bu şekilde devam ediyorum böyle.

Şuanki sorunum araç ilk çalıştırmada yine yüksek tır-tır ses çıkartıyor sanki vuruyor içeride bişeyler. Yine tır-tır devam. Debriaja basınca hiç ses yok. Aracı biraz kullandıkran sonra ısınınca ses azalıyor ancak halen ses oluyor yine de.

İlk baskı balatayı değiştiren usta yanlış bir iş yapmış olabilir mi çünkü ondan sonra başladı bunlar. Kendisine gittim orjinal parça taktız biz şanzımanın içinden geliyor ben yapmadım dedi. Ankarada gezmediğim usta kalmadı kimi şanzımandan diyor kimi bilyadan diyor. Şanzıman bolu istanbul arası yağsız çalıştı + birazda şehiriçi bu ciddi zarar verir mi şanzımana..

Kimse yardımcı olamadı ancak sizden yardım rica ediyorum.

İyi Çalışmlar. Teşekkürler.


CEVAP ;

Merhaba Mertcan  Çakıoğlu,

İlk baskı balatayı değiştiren ustanın yanlış bişey yapmış olabileceğini pek sanmıyorum. Çünkü baskı balata değişimi için şanzıman dağılmaz, sadece iner baskı balata değişilir ve tekrar takılır. Sizin arızanızın sebebi şanzımanın içinde olduğu için ustanızın hata yapma olasılığını düşük görüyorum.

Anlatımınızdan anladığıma göre şanzıman yağsız vaziyette uzun süre kullanmışsınız aracı. Bu durumda genelde şanzımanın içindeki dişliler yanar. Yani şanzıman yağsız kaldığında dişliler aşırı ısınarak metalik özelliklerini yitirirler, düz demir gibi bişey olurlar. Daha sonra siz şanzımana ne kadar yağ koysanız da artık o şanzıman yanık olur, ses yapar.

Bahsettiğiniz ses yolda giderken geliyorsa şanzımanınız yanmış demektir. Ama debriyajı bırakıp bastığınızda kesilen ses duruduğunuz yerde de geliyorsa bu şanzımanın yanık olduğundan kaynaklanmıyordur.

Benim görüşüm şanzımanın içindeki prizdirek bilyanız bozulmuş. Prizdirek bilyası bozulduğu zaman prizdirekte boşluk meydana gelir. Sizin debriyajı bırakınca gelen ses dediğiniz muhtemelen budur. Yani prizdirek bilyası. Prizdirek bilyası bozulduğu zaman prizdirekte boşluk meydana gelir. Bu boşluk keçeyi bozacağı için şanzıman yağını kaçırır. Yani şanzımandan yağ kaçma sebebi de budur. Bu yağ da baskı balataya bulaşacağı için balata bitikmiş gibi arabayı çekişten düşürür, gaz verdiğinizde motor devriyle birlikte araç aynı oranda hızlanmaz.

Gösterdiğiniz ustaların kiminin bilyadan, kiminin şanzımandan deme sebebini heralde anlamışsınızdır. Kimi bilyanın bozuk olunca yapacağı sesi kastettiği için bilya demiş, kimi de şanzımanın yağsız kaldığı için şanzıman demiş.

Benim size şöyle bi tavsiyem olabilir. İyi bir ustaya arabayı götürün. Ustanız şanzımanı indirip komple dağıtsın. O zaman neyin ne olduğu ortaya net olarak çıkar. Eğer sadece prizdirek bilyası bozuk ise bilyayı ve keçeyi vs değiştirip toplasın. Eğer dişlilerde yanıklık da varsa o şanzımandan medet ummayın. Çünkü dişlileri komple değiştirmek gerekir, o da komple şanzıman maliyetini geçer. O yüzden komple temiz bir çıkma şanzıman bulup taktırın derim.
Umarım en kısa yoldan bu sıkıntıdan kurtulursunuz, geçmiş olsun..

Gönderen : Mertcan ÇAKIOĞLU

Araba Motoru Nasıl Temizlenir ?

Araba Motoru Nasıl Temizlenir ?


Aracınızın en önemli aksamı motorunuzun bakımı gerçek anlamda idamesi çok önemlidir.Sanayi sitelerinde motor yıkama diye nitelendirilen olayın aslında motorun can damarı olan koblo aksamı plastik yüzeye ve metal kompozit malzemelere son derece zararlı olduğunu öncelikle söylemeliyim aracının motorunun tozlu olmasının zararı yoktur çünkü toz zerrecikleri bünyesinde ihtiva ettiği asidi aktive etmek için sıvı yani çözelti haline geçmesi ve tahribata neden olmasına neden olur.Tüm bunların yanında en çok asit içeren yağlar yer alır motorinle veya gazlı yağla temizlenen bir motor hem daha çok aşınacak hemde vinil aksama zarar verecek ve eritecektir yani motorunuzu korumak yerine uzun vadede daha çok hasar verecektir.Peki aracınızın motorunu nasıl temizlemelisiniz:plastik aksam için yapmanız gereken bu işin profesyonel spreylerini kullanmak olacaktır temizlik ürünü olarak wd 40 ve türevlerini kullana bilirsiniz fakat wd 40 gibi ürünleri kullandıktan sonra kesinlikle kurulama işlemi yapınız çünkü wd 40 ın ihtiva ettiği çözelti malzeme kullanım sonrası statik bir çekim yaratarak yüzeyin daha çabuk tozlanmasına neden olur bu yüzden nemli bir bezle yüzeyi silin ve kuru bir bezle tekrar kurulayın mat bir plastik yüzey oluşacak ve aracınızın motoru uzun süre sadece hava tutarak bile temiz kalacaktır.

8 Ocak 2015 Perşembe

BMW! Yol Aydınlatmasında Aşmış !

CES 2015, yalnızca tüketici elektroniğe dair değil, teknoloji ile ilgili birçok yeniliğin odak noktası. İşte bu yeniliklerden biri de BMW’nun M4 Consept Iconic Lights adlı modeli.

 

 

BMW’nun M4 Consept Iconic Lights adlı otomobil modeli CES 2015'te tanıtıldı. Bu otomobil, şu anda konsept halinde. Yani seri üretimine dair aşması gereken bazı aşamalar var, ancak bilgisayar kontrollü lazer farları ve özellikleri ile gelecek için ‘neden olmasın’ sorusunu sorduruyor.
Yol aydınlatmasına farklı ve 'ileri görüşlü' bir bakış açısı niteliğindeki BMW M4 Consept Iconic Lights, çok özel bir yol metadoliji kullanıyor. Araçtalazer farların yanı sıra arka kısımdaki OLED lambalar da dikkat çekiyor.Park, stop lambaları, dönüş sinyalleri, arka plaka, geri vites lambası... 
TV’lerde kullanılan OLED teknolojisi sayesinde, ışık renkleri değiştirilebiliyor. Kullanılan OLED’ler enerji verimliliğinde oldukça iddialı, 80 derece sıcaklığa kadar sorunsuz çalışıyorlar ve 10 binlerce saat boyunca dayanabiliyorlar. 

Otomobilin farları, tam 650 metre ilerisini aydınlatabiliyor. Otomobildeki ilgi çekici özelliklerden bir diğeri ise ilerdeki tehlikeli noktalara spot atabilmesi. Örneğin 500 metre ilerde yolda bir yaya var, otomobil o noktaya doğru spot atarak sürücüyü uyarıyor. Bu teknoloji için bazı kanuni düzenlemelerin uygulamaya konulması bile gerekiyor.
Otomobilin ışıkları, sollama esnasında da yola izlenmesi gereken sürüş yolunun çiziyor. Bu teknoloji bir hayli karmaşık, ancak geleceğin sürüş deneyimine dair fikir veriyor.
Bilgisayar teknolojisi, otomotiv sektörüne hızla entegre oluyor. Bu teknoloji, hali hazırda süspansiyon, direksiyon yönetimi, sürüş güvenliğini artırıcı, vb. alanlarda ilerlemeye devam ediyor. Otomobilin içinde ise daha esnek ve kullanışlı eğlence sistemleri ile karşımıza çıkıyor. Görünen o ki sıra otomobilin ışıklarla yolu değiştirmesinde…

4 Ocak 2015 Pazar

Araba Kaportası Nasıl Düzeltilir?

Hepimizin otomobilimizle yaşadığı küçük kaza ya da talihsizler mutlaka vardır. Can sıkıcı bu olaylar sonrası, bir çoğumuz oto sanayi ve servislerde kaza izlerini yok edecek çözüm yolları ararız. Aslında doğrusu ve kolayı bu gibi gözüküyor. Sürekli gittiğiniz tamirci ya da servisten uzak bir yerdeyseniz veya kazayı kaportada ufak bir göçükle atlattıysanız, size bir önerimiz var.



Görüntülerde izleyeceğiniz aile, bu problemlerini kendileri çözüyor ve ortaya çıkan sonuç hiç de kötü gözükmüyor. Aslında kaporta ustalarının da kullandığı teknik, yapılan uygulamadan çok farklı değil. Başarılı olamasanız da, çözümü gene oto servisinde arayabilirsiniz. Ancak, en azından arabanızı kötü görüntüden kurtarır, kendi hatanızı kendinizin düzeltmesinin keyfini yaşayabilirsiniz.



SİLİNDİR KAÇAK TESTİ

MOTOR İÇİNDEKİ ARIZALI PARÇANIN TESPİTİ SİLİNDİR KAÇAK TESTİ YAPILARAK ANLAŞILABİLİR.

Silindir kaçak testinin amacı,  motorun yalnızca bujilerini sökerek piston, segman, silindir, emme supabı, egzoz supabı, kapak contasından kaçak ve yanma odasında çatlak olup olmadığının kesin olarak tespit edilmesini sağlamasıdır.

Silindir kaçak testi, sente (Ateşleme Yapılma Anı)konumunda olan silindirin  buji yuvasından yanma odasına basınçlı hava verilmesiyle  arızalı yada yıpranmış parçanın kesin tespit edilmesi için yapılır.

Silindir kaçak testinin temel prensibi sente konumunda olan silindirin yanma odasına buji yuvasından basınçlı hava vererek, havanın kaçmasına sebep olan arızalı parçayı tespit etmektir. Bu test, özel silindir kaçağı test cihazı ile yapılabileceği gibi her tamircinin kendisinin yapacağı adaptör ile de sonuç almaşı mümkündür. Burada yapılması gerekli iş, eski bujilerin izolatörü
kırılarak buji içi boşaltılıp,üzerine basınçlı hava hortumunun bağlanabileceği bir
parçanın kaynak edilmesidir.Yanma odasına verilen hava basıncının 7-14 bar
(kg/cm2) olması gerekir.
Silindir Kaçak Testinin Yapılması ve Yorumlanması:
1- Motor çalışma sıcaklığına ulasana kadar çalıştırılıp durdurulur.
2- Motorun bütün bujileri sökülür.
3- Hava emiş boğaz kısmı açılır.
4- Radyatör kapağı açılır.
5- Kartel havalandırma borusu sökülür.
6- Birinci silindir senteye getirilir.
7- Yanma odasına basınçlı hava verilir,
8- Cihaz üzerindeki göstergeye bakılır. Göstergede % 5 kaçak okunması
normal kabul edilir. % 20' yi aşan kaçak miktarı motorda yıpranmış ve verimsiz çalışan parçanın olduğunu gösterir.

- Kartel havalandırmadan gelen hava, piston, segman ve silindirin
aşınmış olduğunu gösterir.

- Hava emiş kelebek boğazından hava sesi dinlenir. Hava sesinin
duyulması, emme supabında kaçak olduğunu gösterir.

- Egzoz  çıkışından hava sesi dinlenir. Hava sesinin duyulması,
egzoz supabından kaçak olduğunu gösterir.

- Radyatör soğutma suyu içinde hava kabarcıklarının görülmesi
yanma odasında çatlak olduğunu veya silindir kapak contası arızası olduğunu gösterir.
- Yandaki silindirden hava çıkması silindir kapak contası arızasını gösterir.