31 Aralık 2014 Çarşamba

ARABA TEKLİYOR MOTOR SARSINTILI ÇALIŞIYOR

         MOTORUN TEKLEMESİ VE SARSINTILI ÇALIŞMASININ SEBEBİ NEDİR?
Araç seyir halindeyken özellikle yokuş çıkarken yada aracın üzerinde yük varken veya kalkış esnasında tekleme yapıyorsa muhtemel sorun ateşleme sisteminden kaynaklanır.

Buji kurum bağlamış,yağlanmış olabilir.Buji kablosu deforme olmuş ateşlemeyi kaçırıyor yada tam olarak elektriği bujiye gönderemiyor olabilir.Distribütör kapağı içinde bulunan iletkenler kirlenmiş deforme olmuş olabilir.

Endüksiyon bobini kablo bağlantıları gevşemiş yada oksitlenmiş olabilir.Akü kutup başları gevşek yada oksitlenme olabilir.Tevzi makarası kirlenmiş yada yağlanmış olabilir.

Kablo bağlantıları tek tek gevşeklik ve oksitlenme yada ıslanma olup olmadığı kontrol edilir.Oksitlenme varsa ince zımparayla temizlenir.

Teklemenin ve sarsıntılı çalışmanın diğer sebepleri araç rolantide sarsıntılı çalışıyorsa avans ayarı bozuk olabilir,boğaz kelebeği kirlenmiş olabilir.

Diğer bir husus motora düzensiz hava giriyor olabilir.Motora düzensiz hava girişine sebep olabilecek boşlukların kapatılması ve hava filitresinin tıkalı olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Yakıt filitresi tıkanmış motora düzensiz yakıt gidiyor olabilir.
Enjeksiyonların biri yada bir kaçı tıkanmış olabilir. Yakıt kalitesiz yada yakıt içinde fazla pislik ve hava olabilir.

Kompresyon basıncının düşmesi motorun sarsıntılı çalışmasına sebep olabilir.Piston aşağı doğru inerken hava çekişi yapar.Piston yukarı doğru çıkarken hava sıkıştırılır.İşte bu sıkıştırma esnasında piston çevresinde bulunan segmanların aşınmış olmasından dolayı hava piston kenarlarından sızar.Ateşleme esnasında hava yakıt karışımı ne kadar iyi sıkıştırılırsa patlama şiddeti o kadar iyi olur ve piston patlama şiddetiyle beraber aşağı doğru itilir.Havanın segman kenarlarından sızması sonucunda hava yakıt karışımı iyi şekilde sıkıştırılamaz ve patlama şiddeti düşer. Piston daha zayıf şekilde aşağı doğru itilir bu durumda motor gücünün düşmesine ve motorun sarsıntılı çalışmasına neden olur.

Subap ayarının bozuk olması motorun sarsıntılı çalışmasına neden olur.Aynı zamanda kompresyon basıncının düşük olması ve subap ayarının bozuk olması sonucunda sarsıntılı çalışmayla beraber çekişte düşme de görülür.


28 Aralık 2014 Pazar

BİLİNMESİNDE FAYDA VAR

Buji Kablosu Kontrolü Nasıl Yapılır 
Buji kablosu çıkarılır araç üzerinde boya bulunmayan bir yere yada bujiye 1 cm yaklaştırılarak marş yapılır. Kıvılcım atıyorsa buji kablosu çalışıyor diyebiliriz.Buji kabloları tek tek çıkarılıp marş yapılarak kontrolleri gerçekleştirilebilir.Her buji kablosunun yeri ayrıdır o yüzden yerlerini karıştırmamak için buji kablolarını tek tek test etmenizde fayda var.Testi yaparken buji kablosunun plastik kısmından tutunuz elektrik elinize sıçraya bilir.

LPG Gaz Anahtarı Kontrolü
Marşı açtığınız anda lpg anahtarı üzerindeki ışıkların yanması gerekir.Eğer yanmıyorsa genellikle motor içinde endüksiyon bobini yakınında bulunan lpg sigortası yanmış olabilir.Yada gaz kesici ve gaz beyni üzerindeki kablo bağlantıları ıslanmış yada oksitlenmiş olabilir.Islanmışsa kurulanır oksitlenme varsa ince zımparayla temizlenir.Kurulama ve temizleme işlemini yaparken bağlantı yerlerini karıştırmamak için tek tek sökülüp takılmasında fayda var.Sigorta sağlam, bağlantılar sağlam ise sorun lpg anahtarının bozulmuş olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Şanzumandan Gelen Ses
Debriyaja bastığınızda ses kesiliyor ise debriyaj bilyası ötüyor demektir.Debriyaj bilyasının değişmesi gerekir.bilya değiştirme işlemi zahmetli ve belli bir maliyeti olduğundan ileri de baskı ve debriyaj balatası sorunu yaşamamak için debriyaj sistemini takım olarak ( baskı balata bilya ) değiştirmekte fayda var. Şanzuman yağının değişmesi gerektiğini ve yağ kontrolünün yapılması gerektiğini bilmekte fayda var.Yağ değişimi her araçta farklı kilometrelerde olabilir.

Yakıt Tüketimi Fazla
Bujilerin kirlenmiş olması,buji kablolarının eskimiş olması ateşleme gücünün düşmesine ve yakıtı tam olarak yanmamasına neden olabilir.Hava filitresinin kirli ve tıkanmış olması motora az hava girmesine, yakıt hava karışım dengesizliğine ve çekişin düşmesine neden olabilir.Aynı zamanda yakıt tüketimini de yükseltir.Gaz pedalına yavaş yavaş basmanız yakıtın daha dengeli gitmesine yanmanın daha iyi gerçekleşmesini sağlar.Hava yakıt karışım ayarının bozuk olması yakıt tüketiminin yükselmesinin ana sebeplerindendir.

Hararet Yükseliyor
Radyatör içi kireçlenmiş veya radyatör dış kısmı hava geçiş kanalları tıkanmış olabilir.Termostad bozulmuş yada takılı kalmış olabilir.Bir diğer sorun ise motorun ısısının çok geç yükselmesi bu duruma genellikle termostadın sürekli açık kalması neden olabilmektedir.Motorun geç ısınması yakıt tüketiminin yükselmesine sebep olur.
Radyatör üzerindeki fan sistemin yada fan müşür'ünün arızalanmasıda hararetin yükselmesine neden olabilir.Motorun hararetinin fazla yükselmesi motora büyük zararlar verebilir hatta motor yanabilir.Seyir halindeyken arada bir hararet göstergesine bakmakta yarar var.



Fren Sorunu
Araç hareket halindeyken frene basınca direksiyonda titreme oluyorsa fren diskleri yamulmuş olabilir.Frene basınca ses geliyorsa ya fren balataları çok sertleşmiştir yada fren balatası bitmek üzeredir.

Ön Takım Sorunu
Araçla seyir halindeyken direksiyonu serbest bırakınca direksiyon sağa yada sola çekiyorsa rot başları ve rotiller aşınmış olabilir yada rot ayarı bozulmuştur.Direksiyonu sağa yada sola çevirirken tık tık diye ses geliyorsa aks kafası bozulmuş olabilir.Seyir halindeyken direksiyonda titreme oluyorsa lastik balans ayarı istiyor diyebiliriz.

Motor Yağı 
Motor yağı ne kadar kaliteli ve temiz olursa aracın motor ömrü performansı ve yakıt tüketimini büyük ölçüde olumlu yönde etkiler.Motor yağını ve yağ filitresini düzenli ve mümkünse erken değiştirmek motor için yapılacak en iyi bakımlardan birisidir.
Yağ Eksiltme Sorunu
Motor yağının eksilmesinin başlıca nedenleri contalardan kaçırması,piston üzerinde bulunan segmanların aşınması,subap lastiklerinin deforme olmasından kaynaklanır.
Diğer sebepler aracın yüksek devirlerde agresif kullanılması ve lpg 'li sistem bulunan araçta lpg'nin yanma esnasındaki ortaya çıkan yüksek ısının motor yağını fazla inceltmesi diyebiliriz.





23 Aralık 2014 Salı

YAYLI VOLANT ( OYNAR GÖBEKLİ VOLANT, ÇİFT KÜTLELİ VOLANT ) NEDİR ? DETAYLI BİLGİ..

Oynar Göbekli volan, baskı ve balata
YAYLI VOLANT ÇALIŞMA SİSTEMİ, ARIZALARI VE GÖREVLERİ

Genelde yeni nesil dizel motorlarda kullanılan yaylı volant bir çok kişinin kafasını karıştırıyorken, bu karışıklığı biraz olsun gidermek istedim.

YAYLI VOLANT NEDİR?

Manuel vitesli araçların debriyaj sistemindeki baskı balata ve bilya üçlüsünden sonra volantı da bu sistemin parçası olarak gruba dahil edebiliriz. Bu parçaların her birinin görevleri farklıdır. Balataların orta göbeğinin etrafında bulunan titreşim yayları debriyajdan ayağınızı kaldırırken motorun titreşimini emerek sarsıntıyı bitirir. Yaylı volant kullanılan debriyaj sistemlerinde, debriyaj balatasındaki yaylar iptal edilerek bu görev volanta verilmiştir. Balatanın ortasında ve kenarlarında hiç bir yay vs bulunmaz, titreşimi alma görevi volanttadır.

Debriyaj seti muhtemel arıza çeşitlerine buradan bakabilirsiniz.
Debriyaj sisteminin çalışmasına buradan bakabilirsiniz.

Resimlerden de göreceğiniz gibi volantın ortasındaki, baskının civatalarının bağlandığı kısım volantın gövdesinden ayrıdır. Ayrıdır derken içerisinde dairesel hareket edebileceği şekilde boşluk verilmiştir. Ve bu dairesel hareket edeceği kısımların içinde esnemeyi sağlayan yaylar bulunur. Bu şekilde volant normal debriyaj balatarındaki yayların görevini üstlenmiş olur.

Yaylı volantta (oynar göbekli volantta) kullanılan balata

YAYLI VOLANT ARIZALARI

Yaylı volant diğer sabit volantlara göre oldukça konforludur ancak ömrü sabit volant kadar değildir. Araç marka modeline ve kullanıma göre büyük oranda değişse de yaylı volantın ortalama 90000 km olarak bilinir. 

Yaylı volantın arızalanması genelde göbeğinin dairesel olarak esnemesinin artmasıyla olur. İçerisindeki yayların kuvveti düşer, kırılır veya her hangi bir şekilde özelliğini yitirir ve volantın göbeğinde boşluk oluşur. Bu boşluk ise bu şekilde arızalara sebep olabilir ;

YAYLI VOLANT ARIZA BELİRTİLERİ

  • Aracı çalıştırınca veya stop edince ses yapabilir.
  • Arabayla kalkış yaparken ayağınızı debriyajdan kaldırdığınızda ses yapabilir
  • Yine arabayla kalkış yaparken arabayı titretebilir.
  • Debriyaj pedalına basınca veya da bırakırken pedalı titretebilir.
  • Arabayla sert kalkış yaparken bir defalığına tok bir ses yapabilir.

YAYLI VOLANT MI, SABİT VOLANT MI TAKILMALI ?

Aracınızda yukarıda saydığım arızalardan birisi oldu ve servise gittiniz. Ustanız arızanın volanttan olduğunu söyledi, şanzıman inip baskı balata volan söküldü. Ve ustanız size ; ''bu volantı sabit olanından takarsak daha ucuza mal olur, hem de bir daha arıza yapmaz hangisini isterseniz ? '' diye sorarsa bu durumda benden tavsiye : Orijinali neyse onu taktırın ! 

Sabit volan. (eski ve yenisi)

YAYLI VOLAN YERİNE SABİT VOLANT TAKILIRSA NOLUR ?

  • Yaylı volantın esneme payı, diğer sabit volantlılarda kullanılan balatanın ortasındaki yaylardan daha fazladır. 
  • Bu da ekstra konfor demektir.
  • Aracınızın debriyajına zor alışabilirsiniz, çünkü eskisi kadar yumuşak kavramalı olmayacatır.
  • Debriyajın kavrama noktası değişebilir. ( C4 te başıma gelmişti )
  • Takacağınız sabit volant ve ona uyacak olan baskı balata farklıdır. Bu da baskı balatanın ömrünün kısa olacağını gösterir. Sebebi ise örneğin ; Citroen C5 1.6 HDİ 110 bg motorun yaylı volantının yerine Citroen C4 1.6 HDİ 90 bg sabit volant ve debriyaj setini takarsanız, bu güç farkını pek de iyi sağlayamayacaktır.
    Düz volant ( sabit volant) kullanılan yaylı balata
    Daha önceden büyük araçlarda ( otobüsler ) kullanılan bu yaylı volant sonradan küçük araçlarda kullanılmaya başladı. Sebebi ise tabi ki konfor. Bildiğiniz üzere manuel vitesli araçlar, otomatik viteslere göre konfor olarak daha düşük durumda. Bunun en büyük sebeplerinden biride kalkarken veya vites değiştirirken, debriyaj pedalına basıp bırakırkenki sarsıntılardır. Yukarıda da bahsettiğim gibi ömrü kısa olmasına karşın iyi bir kullanıcı 100000 km binebilir. Siz o 20000 de tekrar değişmesi gereken diyenlere inanmayın derim. Sağlıcakla kalın..

    17 Aralık 2014 Çarşamba

    Kaloriferin Düşük Devirlerde Soğuk Üfleyip, Yüksek Devirlerde Sıcak Üflemesi (SORU - CEVAP)

    Kalorifer Peteği
    SORU ;

    Meraba ustacim benim arabada da antifiriz koyduktan sonra bi isinma problemi cikti arabanin herşeyi normal calisiyor hasreti motor sicakligi filan normal yalniz kalorifer araba rolantidayken sürekli soğuk ufluyor .gazverip çeviri 4bin devire filan cikardigimda hemen isiniyor sonra birakinca tekrar soğuyor bunun sebebi sizce ne olabilir şimdiden cevabiniz için teşekürler.

    CEVAP ;

    Merhaba Erdem bey. Bahsettiğiniz problem düşük devirde suyun yeterli devirdaim etmemesinden kaynaklanıyor. Düşük devirde çalışırken motordaki sıcak su kalorifer peteğine ulaşamadığı için kalorifer soğuk olur, gaza bastığınızda da sıcak su peteğe ulaşabildiği için kaloriferden sıcak hava geliyor.
    Suyun düşük devirde devirdaim etmemesinin sebebi devirdaim yani su pompasının paletlerinin kırılmış olması olabilir veya da soğutma suyunun dolaştığı herhangi bir yerde tıkanıklık olabilir. Servise gidip devirdaim pompasını ve sistemi kontrol ettirmenizi öneririm, saygılar.

    16 Aralık 2014 Salı

    R9 Broadway Vites Problemi (SORU - CEVAP)

    R9 Broadway Vites Kolu
    SORU ;

    Merhabalar; 1985 model R 9 L423 (brodway); acemilik çıksın diye alındı. Her şeyi güzel ancak geri vitese çok zor geçiyor. Mandalı çekip sola vurarak ve bir kaç denemede geçiyor.
    Önceki sahibi: paslanan geri vites demirini tamir ettirmiş ve ondan sonra olduğunu söyledi. Bir ustaya götürdüm; hiç bakmadan; bu sorunu çözsem belki diğer viteslerde sorun çıkar diye laflar edince bakıtmadan/yaptırmadan döndüm. Şimdiden teşekkür ederim.


    CEVAP ;

    Merhabalar
    Broadway ların vites kolundan şanzımana hareketi uzun ve eğimleri olan bir çubuk vasıtasıyla iletiyor. O çubuğun yön ayarı iyi ayarlanmazsa viteslerde sıkıntı yaşanır, yani konumu çok hassas. O yüzden çubuk her hangi bir sebepten dolayı (kırılır, çürür, eğilir, vs ) özelliğini yitirirse kesinlikle yenisi ile değiştirilmelidir. Aksi takdirde sıkıntı yaşatır.

    Ayrıca yeni takılan vites çubuğuna da yön ayarını iyi yapmak gerekir. Çubuğun yenisini de taksanız ayarı düzgün olmazsa yine viteslerde sıkınıt yaşatır. Özellikle geriye takacağınız yerde 1. vitese geçer, vites kolu ortalı durmaz, 5. vitese takarken 3. vitese geçer gibi sıkıntılar olur.

    Size tavsiyem vites kolu tamir görmüşse mutlaka yenisi ile değiştirin ve de ayarının düzgün yapılmasını sağlayın, saygılar...


    Gönderen : Fahrettin MADEN

    13 Aralık 2014 Cumartesi

    PEUGEOT 306 SU EKSİLTMESİ (SORU - CEVAP)

    RADYATÖR
    SORU ;

    S.a usta ben bir hafta önce 2001 model peugeot 306 2.0 hdi aldim araba aşiri derecede
    su eksiltiyor servise goturdum radyator delik diyor guvenilir iyi bir ustaya gotürdum kapak contasi yanmis diyor bir haftadir ise gidip geliyorum su eksilttikce bende uzerine ekliyorum yağ da veya suda karisma yok işim ve evimin arasi gidis gelis toplam 155 km

    Araba suyu radyator kapagindan atiyor bunu gore biliyorum ve su borulari cok sert lesiyor hararet yapmiyor motor cekisi gayet güzel hararet 70 75 arasi degisiyor su azaltmasi 80 km yaklasik 1 litre civari egzos dumani normal renkte asiri duman yok
    egzos dan su gelmiyor sizce sorun kapak contasi mi ? baska ne olabilir ?

    CEVAP ;

    Merhabalar Salih Bey,
    Arabanızın su eksiltme arızasını tek bir yere ve iyi anlayan birisine gösterdiğinizden emin olmalısınız. Radyatör delik de olabilir, conta da yanık olabilir. Verilen cevaplar çok farklı olmuş.

    Eğer ki suyu radyatörden dışarı basma, egsozdan beyaz duman atma, yağa su karıştırma veya suya yağ karıştırma yoksa muhtemelen conta yanık değildir. Radyatör kapağından su kaçırdığını gördüm demişiniz ancak kapaktan su kaçırmasının da çeşitli sebebi olabilir. Eğer motor soğutma sistemi içerisinde yüksek basınç olursa, radyatör kapağının içerisindeki termostat görevi gören mekanizma basıncın kapaktan dışarı çıkmasına müsade eder.
    Eğer bu şekilde kaçırıyorsa normaldir. Ama radyatör kapağındaki bu küçük mekanizma bozulduysa soğutma sisteminde fazla basınç olmasa da kaçırır. Bu durumda kapağı yenisiyle değiştirmelisiniz.

    Size tavsiyem her ihtimale karşı radyatör kapağını orjinali ile değiştirip deneyin. Eğer hala su eksiltmeye devam ederse iyi bir yere aracınızdaki su kaçağını inceletmenizi öneririm.


    Gönderen : Salih ÇETİN

    SİLİNDİR KAPAK CONTASI YANIK OLARAK ARAÇ KULLANIMI (SORU - CEVAP)

    Silindir kapak contası

    SORU ;

    Silindir kapak contası yanık araç kullanılırsa  motora bir zarar verir mi, teşekkürler.




    CEVAP ;


    Motor blogu ve piston üstleri
    Merhaba Davut bey. Silindir kapak contası yanık olan aracı kullanmak tabi ki motora zarar verir. Conta yanık olduğunda motor ısısı yükselecektir. Yüksek ısıyla uzun süre motorun çalışmasının sonucunda piston segmanları mukavemetini yitirir, ayrıca pistonlar ve gömleklerde şekil bozukluğu oluşarak büyük hasarlara yol açabilir.




    Gönderen : Davut

    12 Aralık 2014 Cuma

    Araçların motor yağı değiştirilirken nelere dikkat edilmelidir?

    Araçların motor yağı değiştirilirken nelere dikkat edilmelidir?


    Araçlarının bakımlarını kendileri yapan bir çok otomobil meraklısı bulunmaktadır. Otomobil meraklılarının yaptığı araç bakımlarından bir tanesi de otomobil yağı değişimidir. Aracınızın yağını kendiniz değiştirek aynı zamanda maliyetten de tasarruf edebilirsiniz. Bunu, sizin yapmanızı her ne kadar tavsiye etmesem de yine de anlatmak istedim.

    Araç bakımı söz konusu olduğunda güvenlik her zaman önceliklidir. Bu nedenle, ilk defa yağ değiştiriyorsanız veya daha önce defalarca yağ değiştirmiş olsanız dahi motor yağı değiştirme işlemini güvenli ve verimli bir şekilde yapmanız için uymanız gereken bazı kurallar bulunuyor.

    Motor yağınızı değiştirmeden önce ihtiyacınız olanlara bir göz atalım;


    Aracınızın fabrika verilerinde belirtilen miktarda Castrol motor yağı
    Aracınızın marka ve modeline uygun yeni bir yağ filtresi
    Karter tapasını sökmek için uygun bir el aleti, yağ filtresini sökmek için de bir yağ filtresi pensesi. (Bazı motorlar, satıcınızdan temin edebileceğiniz özel şekilli bir alet gerektirebilir. )
    En az 6-8 litre kapasiteli büyük bir drenaj kabı ve bir huni
    Temiz bezler ya da üstübü, el yıkama solüsyonu ve/veya tek kullanımlık lateks eldivenler

    Adım 1: Aracınızın motoru için yağ seçimini yapın

    Aracınızla sık sık kısa geziler, trafikte dur kalk veya yoğun bir şekilde taşıma/çekme yapıyorsanız aracınızın motorunda ekstra zorlanma olmaktadır. Bu tip araç kullanımlarında daha sık yağ değişimi gerektlidir. Castrol’un hazırladığı kullanım kılavuzundan özel koşullar için kullanım önerilerini inceleyebilir, aracınıza uygun en iyi motor yağı seçimini yapabilirsiniz.

    Aracınız için en uygun yağı bulmak için tıklayınız

    Adım 2: Aracınızı hazırlayın 

    Soğumuş yağ doğru bir şekilde boşaltılamayacaktır. Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce, yağ sıcaklığını normal çalışma sıcaklığına getirmek için motorun biraz çalışmış olması gereklidir. Sonra motoru durdurun, yağ doldurma kapağını açın ve oluşacak vakumu önleyin. Bu işlem, yağın alt taraftan daha serbest bir şekilde boşalmasını sağlar.

    Aracın altına girmeden önce özel güvenlik tedbirleri için kullanım kılavuzunu kontrol ettiğinizden her zaman emin olun. Kriko kullanımı dengeyi sağlayamayacağından ve aracın devrilmesi ihtimaline yol açabileceğinden, aracı kaldırmak için kriko kullanmamalısınız. Kriko kullanıyorsanız da özel araç sehpalarıyla aracı kayma gibi tehlikelere karşı bu sehpalarla beslemelisiniz. Portatif tekerlek rampaları idealdir ve daha güvenlidir. Bu rampalar, aracın altına kayabilmeniz için aracı yeterli bir şekilde yerden kaldırır. Tekerlek rampası üreticisinin özellikle güvenlik konuları ile ilgili talimatlarını dikkatli bir şekilde uyguladığınızdan emin olun.

    Düz bir zeminde olduğunuzdan emin olduktan sonra aracı tekerlek rampasının üstüne sürün, böylece ön lastikler yükselecektir. El frenini çekin ve aracın kaymasını önlemek için arka lastiklere ahşap bloklarla destek yapın. Aracınız düz şanzımanlı ise birinci viteste bırakın, otomatik şanzımanlı ise “Park” konumuna getirin.

    Adım 3: Eski motor yağını boşaltın 

    Aracın alt kısmında karter tapasını sökmenizi engelleyecek muhafaza var ise sökmeniz gerekir.
    Yağ toplama kabını aracın alt tarafına koyun. Karterin ya da yağ haznesinin arka alt tarafına yerleştirin.
    Toplama kabını tahliye tapasının altına, biraz arkasına düşecek şekilde yerleştirin. Uygun tapa anahtarını kullanarak, tapa serbest dönene kadar saatin ters yönünde çevirin. Daha sonra elle çıkarın. Bu noktada yağa dikkat edin; hızlı bir şekilde ve sıcak olarak akabilir. Tapayı drenaj kabına düşürmemeye dikkat edin fakat düştüğü takdirde dikkatlice oradan alın. Çoğu tapa bir conta ile takılır; bu contayı kaybetmeyin.

    Adım 4: Yağ filtresini çıkarın 

    Filtre pensesi kullanarak yağ filtresini saat yönünün tersine çevirip gevşetin. Ardından sıcak egzoz borusuna dokunmadan el ile filtreyi çıkarın. Yağ filtresi yağ ile dolu olabileceğinden ağır olabilir. Bu nedenle motordan uzak bir şekilde yavaşça aşağı indirin ve içindekileri toplama kabına boşaltın. Bazı yağ filtreleri yatay bir konumdadır ve gevşetildiklerinde kirli ve sıcak motor yağı sızdırabilir. Endişelenmeyin, bu normaldir. Yanınızda üstübü ya da bez bulundurarak bu sızıntıya hazır olun. Bezlerle, motorda yağ filtresinin yerleştirildiği yerin içini ve çevresini silin.

    Adım 5: Yağ filtresini değiştirin 

    Bezinizi alın ve motorda yağ filtresinin yerleştirildiği yerin içini ve çevresini silin. Yeni yağ filtresini alın ve parmağınızla montaj yüzeyine (filtrenin yuvarlak kenarındaki lastiğe) biraz yağ (yeni veya eski) sürün. Bu, dolgu macunu olarak görev yapacaktır. Yeni filtreyi dikkatlice saat yönünde çevirerek dişli yağ oluğuna vidalayın.
    Doğru bir şekilde yerleştirildiğinde filtre kolaylıkla vidalanacaktır. Filtreyi el ile iyice sıkıştırın. Daha sonra çeyrek tur kadar da filtre pensesi veya anahtarı ile döndererek fazla zorlamadan sıkın.
    Tapayı ve contayı temizleyin ve tapayı tutturup sıkın. Tapayı el ile çevirebildiğiniz kadar çevirin ve sonra tapa anahtarı ile sıkıştırın. Yine, fazla zorlamamaya dikkat edin.

    Adım 6: Temiz motor yağını ekleyin 

    El frenini dikkatlice bırakın ve aracın rampa üzerinden yavaşça zemine kaymasını sağlayın. Bu aşamada motoru çalıştırmayın. Aksi takdirde önemli hasarlar oluşabilir. Motorun üstünde, genellikle yağ kabı sembolü ile işaretlenmiş yağ doldurma kapağını bulacaksınız. Kapağı çevirerek çıkarın ve gereken yağ miktarı ile motoru doldurun. Yağ çubuğu ile seviyeyi kontrol edin. Kapağı takın ve varsa dökülmüş yağları silin. Motor çalıştırıldığında yağ göstergesi sönmelidir. Motoru birkaç dakika çalıştırın, kapatın ve sonra ölçekli çubukla tekrar yağ seviyesini kontrol edin. Bu noktada genelde biraz daha yağ eklemeniz gerekebilir.

    Son olarak ve mutlaka sızıntılar için aracın altını, özellikle yağ filtresi ve karter tapa contası çevresini kontrol edin.

    Adım 7: Eski yağı dikkatlice ortadan kaldırın 

    Yağ değiştirme işleminizdeki en son ve bir anlamda en önemli adım, motordan boşalttığınız eski yağın doğru bir şekilde ortadan kaldırılmasıdır. Eski motor yağı çevre için çok zararlıdır ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasının önemi çok büyüktür. Eski yağı kapanabilir bir kaba aktarın ve güvenli bir şekilde imha edilebilmesi için mevcut seçenekler konusunda bir servise danışın. Sizi başka bir seçeneğe yönlendirmesi için bir çevre kuruluşu veya PETDER- Petrol Sanayi Derneği’ne başvurabilirsiniz. Ayrıca konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak isterseniz, “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”ni buradan incelemenizi tavsiye ederiz.

    Her motor yağı değişiminde, aracın yaptığı mesafeyi ve tarihi kaydedin. Bu yöntemle, bir sonraki yağ değişiminin ne zaman yapılması gerekeceğini kolaylıkla takip edebilirsiniz. Size en yakın Castol yağ satıcısını bulmak için tıklayın.

    Adım 8: Lütfen özenli ve dikkatli olun


    Motor yağı değiştirme işlemi gerektiğinde uzmanlık gerektiren bir iştir. Sizlerin güvenliği bizler açısından daha önemli olup, Castrol tarafından bu içerik tavsiye amacıyla paylaşılmıştır. Bu yüzden motor yağı değişimi ile ilgili olarak tereddütleriniz var ise lütfen profesyonel bir servisten destek alınız.

    4 Aralık 2014 Perşembe

    Fiat, Aralık ayına özel 30.000 TL 30 ay %0 faiz fırsatı sunuyor

    Fiat, Aralık ayına özel 30.000 TL 30 ay %0 faiz fırsatı sunuyor

    Aralık ayında yeni bir otomobil veya ticari araç satın almayı düşünenleri Fiat’ta çok cazip fırsatlar bekliyor. Fiat’ın 1-31 Aralık 2014 tarihleri arasında Fiat 500, Fremont ve Panda modelleri haricindeki otomobil ve ticari araç modelleri için geçerli olacak kampanyası ile 30.000 TL 30 ay %0 faiz fırsatıyla yeni bir Fiat otomobil veya Fiat ticari araç sahibi olmanız mümkün. Ticari kullandırımlı kredilerde maliyet oranı aylık %0,15, yıllık %1,77, hususi kullandırımlı kredilerde maliyet oranı ise aylık %0,10, yıllık %1,21 olacak.

    10 Numara Fiat’a kayıt yaptıran Fiat ticari araç sahiplerini ise 1.000 TL takas indirimi bekliyor.
    Takas indiriminden yararlanmak için 444 22 55 üzerinden mevcut Fiat ticari araç bilgileriyle kampanyaya kayıt yaptırılması gerekmekte. 

    Ticaretin profesyonellerinin işini ve hayatını kolaylaştıracak ayrıcalıklar içeren "10 Numara Fiat" programı, yeni veya ikinci el araç sahibi olan tüm Fiat ticari araç kullanıcılarına servis indirimleri, danışmanlık hizmetleri, araç yenilerken satış fırsatları ve aksesuar indirimleri gibi fırsatlar sunuyor.
    "www.10numarafiat.com" adresinden detaylarına erişilebilen program kapsamında, ticari araç sahibi olmak isteyenler, tüm yasal yükümlülüklerle ilgili bilgilere kolayca ulaşabiliyor ve "10 Numara Fiat" programıyla yetki belgesi çıkarma, yenileme ve takip işlemleri konusunda da ayrıcalık ve indirimlerden yararlanabiliyor.

    Fiat otomobil ve ticari araç modelleri hakkında detaylı bilgi için fiat.com.tr web sitesini ve Fiat Showroom’larını ziyaret edebilirsiniz.