17 Ağustos 2014 Pazar

Debriyaj Sistemi Genel Arızalar, Problemler ve Sebepleri Anlatım

Debriyaj Sistemin Çalışmasını anlattığım konuda debriyaj arızaları üzerine yüzlerce yorum ve mail aldım. Bu yüzden bir takım debriyaj sistemi arızalarını burada paylaşarak biraz olsun sorulara yanıt olmasını istedim.

DEBRİYAJ ARIZALARI


1- Debriyajın Üstten Kavraması

Debriyaj pedalının ideal kavraması noktası debriyajı bırakırken orta kısımlarda kavramasıdır. ( Ancak bazı araç markalarında örneğin genelde fransız araç markalarında üstten kavrar )

Balata seviyesi düştükçe debriyaj yukarıdan kavramaya başlar ve en sonunda debriyajı bıraktığınız zaman neredeyse yarım debriyaj yapıyormuş gibi araba yerinden zor kalkar debriyaj kaçırır. Bu durumda balata bitmiş demektir ve debriyaj seti (baskı, balata, bilya) değişmesi gerekir.

Bazı araçlarda debriyaj kavrama noktası
, pedal veya halatta bulunan ayar vidasının gevşetilip sıkılarak ayarlanabiliyor. Ancak balatası bitmiş bir arabaya ne kadar da ayar yaptırsanız faydası olmaz.


2- Debriyajın Tabandan Kavraması


Arızanın şekli, debriyaja tam basınca vitesi takıp ayağınızı azıcık kaldırmanızda araç hareketlenir.

A- Araç marka ve modeline göre eğer debriyaj halatlıysa halat sündüğü zaman siz debriyaja tam basarsınız ancak halat kendisi sünerek hareketi çatala tam iletemez ve bilya baskıya tam basamaz. Bu durumda halatı değiştirmeniz gerekir.

B- Aracınızın markası Hyundai CRDİ dizel, 1.9 Citroen , 2.0 HDİ Peugeot ise bu arızaları bunlarda çok gördüğüm için yazdım. ( Başka marka ve modellerde de bu arızalar oluyodur)
 Bu araç gruplarında baskı şemsiyesi aşınarak oyuluyor. Siz debriyaja tam basıyosunuz ama baskı şemsiyesi oyuk olduğu için bilya tam basamıyor ve yine debriyajın tam ayırmasını engelliyor. Bu da hem vitesin zor geçmesine hem de debriyajın tabandan kavramasına sebep oluyor.

C- Arabanızda kullandığınız 2 cm kalınlığında paspaslar debriyaj pedalına tam basmanıza engel oluyor. BEnim arabamda böyle basit bişey olmaz demeyin. Kaç defa yolda vitesi geçmiyo diye kalmış arabaya bakmaya gittiğimde paspasları debriyaj pedalının altında katlanmış kalmış arabalar gördüm :)

3- Debriyajın Aşırı Sert Olması ;


Aynı marka model başka arabanın debriyajı sizinkine oranla daha yumuşak geldiğinde bu arıza farkedilir genelde. Veya debriyajın aşırı sert olduğunu farkedebilirsiniz.

A- Debriyaj Çatalı aşındığında debriyaj sertleşir. Bu da çataldan kaynaklanır. Çatalın bilyaya basan kısmı aşındığında bilyaya zorlanarak basar bu da debriyajın sert olmasına sebep olur.

B- Baskı şemsiyeleri aşındığında debriyaj yine sertleşir ve pedal da tabandan kavrar. Baskı balata değişimi gerektirir.

C- Debriyaj Halatı paslandığında veya içinde tel kopuğu olması durmunda debriyaj sertleşir. Bunun için halatı yağlamak ÇÖZÜM DEĞİL, değiştirmeniz gerekir.

D- Debriyaj pedalının hareket ettiği mil üzerinde paslanmış olabilir. Bu durumda yağlanması bu arızayı giderecektir.

4- Debriyaja Basınca Kesilip, Bıraktığınızda Gelen Ses


         Bu arızanın sebebi genelde debriyaj bilyası olur. Debriayaja basmadığınız zamanlarda boşta dönen bilya ses yapar, bastığınızda ise ses kesilir. Bunun için debriyaj bilyasının değişmesi gerekir.

 Bir de şanzımanın içinde bulunan prizdirek bilyası vardır. Aynı şekilde sesi prizdirek bozulduğunda da yapar.

Debriyaj bilyasının mı prizdirek bilyasının mı bozuk olduğunu anlamak için arabayı vitesi boşa alıp debriyaja basmadan çalıştırın. Kulağınızda gelen sesi dikkatlice dinleyerek gaza basın. Devir 3000 deyken birden debriya basın ve gazı bırakın.

 Eğer ses debriyaja bastıktan bi süre sonra kesildiyse prizdirek bilyası bozuk demektir. Yok eğer ki ses debriyaja bastığınız anda kaybolduysa debriyaj bilyası bozuk demektir. Çünkü prizdirek bilyası yüksek devirde debriyaja bassanız da bi süre dönmeye devam eder dolayısıyla ses yapmaya da devam eder.

5- Debriyajın Boşalıp Bir Kaç Defa Basıp Bırakınca Düzelmesi


Bu arızayı yaşadıysanız aracınız debriyaj sisteminde halat değil hidrolik merkez sistemi kullanılmıştır. İki tane debriyaj merkezi bulunur. Birisi üstte, pedalla bastığınız yerde birisi ise altta şanzımanın üstünde veya içindedir.
Bu tip arızanın sebebi ya üst ya da alt debriyaj merkezinden birinin hidrolik sıvısını geri kaçırmasından kaynaklanır. Debriyajı pompalayınca düzelir. Hatta alta hidrolik de kaçırıyor olabilir. Bu durumda hangi merkezin bozuk olduğu tespit edilip değişmesi gerekir.

Debriyaj Sistemi Çalışmasını anlattığım konuya buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.


    Genel olarak sık sık başımıza gelen arızaları yukarıda sıralayarak anlatmaya çalıştım.
Konuyla ilgili yorumlarınızı, sormak istediklerinizi veya görüşlerinizi alttaki yorum kısmından paylaşabilirsiniz. Saygılarımla..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder