17 Nisan 2014 Perşembe

YAKIT TASARRUF CİHAZLARI İŞE YARIYO MUDUR ? DETAYLI ANLATIM..

Ülkemizde petrol fiyatlarının yüksek olması araç kullanıcılarını tasarruf ettiren alternatiflere yönlendirmekte. Lpg yıllardır bu alternatiflerin başında geliyor ve dünyaca kabul edilmiş bir tasarruf yöntemi olmakta liderliği sürdürmeye devam ediyor 
Yeni teknolojilerle üretilen motor yağları da yakıt tasarrufu konusunda iddialı alternatiflerin arasında yer almaktadır.
Fakat özellikle son bi kaç yıldır baş gösteren YAKIT TASARRUF CİHAZLARI otomobil kullanıcıları tarafından bayağı merak edilen ve kullanılan alternatiflerden olarak hızla ilerliyor. Peki bu yakıt tasarruf cihazları gerçekten işe yarıyor mu ? Öncelikle bu cihazın ne olduğunu nasıl çalıştığını anlayalım. Aslında cihaz felan diyorum veya deniliyo ancak cihaz kelimesini hak eden bişey de değil. İki tane mıknatıs düşünün ki ikisinin büyüklüğü yumruğunuz kadar. Evet yanlış yazmıyorum cihaz denilen bu. Sadece iki mıknatıs. :) Birbirini iten iki mıknatıs arasından benzin hortumu geçirilir ve o şekilde
bağlanır. Montajı da böyledir.


 Bİrbirini iten iki mıknatıs manyetik kuvvet oluşturup hortumun içinden geçen benzindeki molekülleri ayrıştırıp enjektörlere veya karbüratöre gönderirmiş. GönderirMiş diyorum çünkü bende buna inanmayanlardanım. Her neyse biraz daha detaylandırayım çalışmasını.
Aracın deposundan gelen yakıt hortumun, aracınız benzinliyse enjektörlere, dizelse mazot pompasına giren hortumlara takılır. İki parça olan bu mıknatısın birleştirdiğiniz yerde hortumun durması için bi kanal bulunur. Hortumu bu kanala koyup üzerine diğer parçayı kapatıyorsunuz ve bir klips yardımıyla sabitliyorsunuz. İşte yakıt tasarruf cihazınız hazır. Cihazı taktıktan sonra yakıtınızı ölçün. Hele ki çok para verip aldıysanız o mıknatısları kesinlikle psikolojik olarak yakıtınız azalacak ve performansınız artacaktır :) Benim buna neden inanmadığımı da açıklayayım.
   1. Cihazı üretenlerin üniversitelerin mühendislik fakültelerinden aldıkları raporlarda, tasarruf cihazı takılmış araç ile takılmamış aracın aynı devirde çalıştırılmaması, güç-tork-devir eğrisinin gösterilmemesi,
   2. Cihazın iki mıknatıstan oluştuğunu ve yapacaksa bile o kadar güçlü bir mıknatıs bile olmadığını düşünüyorum. (Hortumun kalınlığını ve içinden süratle akan yakıtın hızı baz alındığında),
   3. Düşük maliyetle aldığınız bu cihazın araç üreticileri tarafından kullanılmaması. 
Otomobil üreticileri her geçen gün yakıtı nasıl daha da azaltabiliriz diye çalışıp yeni yeni şeyler bulmaya çalışıyor. Böyle iki mıknatısla yakıt azalsaydı otomobil üreticileri kullanmaz mıydı ? Bazı ileri zekalılar şöyle diyebilir ; otomobil üreticileri yakıtı düşürmenin derdinde değil aksine düşürmemeye uğrasıyor çünkü petrol firmalarıyla anlaşmalıdır diye. Bende bunu diyecek arkadasa diyorum, eğer dediğin gibi olsaydı şimdiye kadar ilk otomobilden beri her yıl araçlarda tüketim azalan yeni teknikler görülüyor. Nerde o 8 silindir benzin düşmanı 50-70 model arası araçlar ? Günümüz araçları 4 silindir hatta 3 olanlar bile yaygınlaştı artık. Sırf yakıt düşürmek için.
Sizin reklamlarda % 25- %35 yakıt tasarrufu sağlar diye gördüğünüz cihazlar paranızı sokağa atmaktır yazık günahtır. Tavsiyem kesinlikle kullanmayın almayın. Birde para verdiği için pisikolojik olarak yakıtının düştüğünü sananlar veya öyle göstermeye çalışanlar var. Sakın onlara inanmayın. Geçenlerde müşterimin birine satmışlar 250 TL ye. ''İşe yarıyor mu abi'' dedim.Adam: ''Ya % 25 sağlar diye verdiler ama o kadar değilmiş yaa. Gene de % 15 felan tasarruf ediyor'' dedi :) Hiç işe yaramadı diyemiyo zavallı.
Aracınızın az yakması için buradan neler yapabileceğinize ve çözümlerine bakabilirsiniz.

Buarada benim bu cihazların markalarıyla felan bi sorunum yok, onları kötülemek gibi bir çabam da yok. Sadece müşterilerin  araçlarından ve kendi tecrübemden olanları, düşüncelerimi paylaşıyorum başka şeyler düşünülmesini de istemem. 
Konuyla ilgili sorularınızı veya görüşlerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz.

Bunlar da ilginizi çekebilir ;
Triger Kayışı Nedir ?
2013 ün En Çok Satan Arabası
Debriyaj Sistemi Çalışması.

8 Nisan 2014 Salı

DİFERANSİYEL NEDİR NASIL ÇALIŞIR ?

Diferansiyel her iki aks ifarklı hızda dönmelerini sağlayarak virajlarda stabilite sağlar. Otomobil virajı alırken,dairesel yol izler ve bir yay çizer. İşte bu yayı çizerken dışta kalan tekerlekler çapı daha geniş birdaire yayı çizeceğinden yani daha fazla mesafe katedeceğinden içtekilerden daha hızlı dönmelidir. Aşağıdaki şekilde de göreceğiniz bu durumu sağlayan diferansiyeldir. Difransiyel her iki tekerleğin arasında yer alır ve yarım bir dişli şaft ile tekerlere bağlanır. Dört tekerlekten çekişli araçlarda ise her çift teker için ayrı ayrı iki tane diferansiyelleri vardır.

Diferansiyelin Kısımlarına Bakacak Olursak;
  • Diferansiyel Yağları
  • Şaft
  • Universal Mafsallar
  • Sabit Hız(CV) Mafsallar
Diferansiyel Yağları
Difransiyelde yağlama birinci sırada gelen en önemli gerekliliklerden birisidir. Yağlama için mutlaka özel difransiyel yağları kullanılmalıdırYağ yuvarlak dişli tarafından mekanizma içerisinde dolaştırılır. Difransiyel kovanının altında
yağı boşaltmak için üstünde ise yağeklenmesi için birer tapa bulunur.
Şaft
Şanzımanı difransiyele bağlayan elemana şaft adı verilir. Şaft şanzıman ile bağlantısında esnek bir yapıya sahiptir. Yolların engebeli yapısında şanzıman düz konumunu her zaman koruyabilsin diye, şaft esnek bir yapıdadır. Sürüş açısı değiştiğinde universal mafsallar şaftınesnek olmasını sağlar. Ağır olmamaları için şaftlar içi boş boru şeklindedir. Sarsılmayı engellemek için düzgün ve balansı alınmış olmalıdırlar. Genelde motorun dönme hızıyladöndüklerinden hafif bükülmüş yada balanslı olurlarsa otomobilde ciddi hasarlara neden olabilirler.
Universal Mafsallar
Universal Mafsal şaftı şanzımana ve difransiyele bağlayan parçaya verilen isimdir. Bir şaftınher iki ucunda birer tane bulunmak zorundadır. Eğer şaft iki parçadan oluşuyorsa üç tane universal mafsal gerekir. Mafsallar yolun yüzeyindeki değişiklikleri hissettirmeyecek ölçüde esnek olmalıdır. Şaft dışında daha küçük mafsallar direksiyon sistemlerinde kullanılır. İki tip universal mafsal vardır, en yaygın kullanılanı haç şeklinde olanıdır.
dif2.jpgSabit Hız(CV) Mafsallar
Önden çekişli araçlar sadece aşağı ve yukarı çalışan ve direksiyon kabiliyeti olan mafsallar isterler. Dönüş açıları standart mafsala göre daha değişik birtasarım gerektirir. CV mafsallar torkubüyük açılarda daha etkili biçimde aktarabilirler. Kuvveti çok yumuşakbiçimde iletirler.
Dört ana parçadan oluşurlar; 
1. Dış kısım; içinde oluklar açılmıştır.
2. Bilyalar; genelde yuvanın içinde bulunur.
3. İç top; bilyaların çalışabilmesi için dış yüzeyinde oluklar bulunur.
4. Kauçuk Körük; parçaları kir ve nemden korumak için muhafaza elemanı olarak kullanılır.

6 Nisan 2014 Pazar

ROT KOLU NEDİR ? ARIZALARI ve GÖREVLERİ

Rot kolu direksiyon milinden aldığı hareketi rot başına ileten parçadır. Aracın esnemesinde hareket edebilmesi için rot kolunun bir ucu oynar başlık yapılmıştır. Rot kolunun arızalanması ise bu oynar başlığın içindeki aşığın boşluk yapmasıdır.
Günümüz araçlarında rot kolunun oynar başlığın yatağı fiber malzemeden üretilmiştir. Bu fiber zamanla boşluk yapar. Belki 1 mm boşluk oluşması durumunda siz bunu direksiyonda boşluk olarak hissedersiniz. Stabize yolda giderken tıkır tıkır ses yapar. Çözümü eski araçlarda içi yağlanıp ayar vidasından boşluğu alınıp tekrar takılmaktı. Ancak günümüz araçlarında
böyle bi işlem olamıyo ve yenisi ile değiştirmek gerekiyor. 


Rot ayarı ise bu rot kolunun rot başına bağlandığı ucundaki ayar somunundan yapılır. Yani rot kolunu değiştirdiyseniz o somun söküleceği için rot ayarı yaptırmanız gerekir.

Konuyla ilgili yorumlarınızı aşağıdaki yorum kısmından yapabilirsiniz.

Bunlarda ilginizi çekebilir;
Aracınızın freninden ses geliyorsa ?
El freni az tutuyor veya hiç tutmuyorsa ?
En az arıza yapan araçların listesi
Arabamızı tanıyalım - Pratik bilgiler
Z rot nedir ? Arıza ve görevleri
Az yakıt için çözümler

OTOMOBİLLERDE AKTİVATÖR NEDİR ?

Araçların motorlarında önemli birer parça haline gelen sensörleri hepimiz sıkça duyuyoruz. Peki araçlarda aktivatör nedir? Aktivatör araçlarda, beyinden aldığı sinyallerden sonra harekete geçen parçalardır. Aktivatöre örnek olacak parçaları söylemek gerekirse;
elektronik boğaz kelebeği veya turbo elektro vanalarını söyleyebiliriz. Boğaz kelebeği, siz gaza basınca gelen sinyaller doğrultusunda gaz kelebeğini açar veya kapatır. Bu hareketi veren elektronik parça aktivatörler grubuna girer. Turbo elektro vana da yine beyinden aldığı sinyaller doğrultusunda turbonun açmasını veya açmamasını sağlar. Halk dilinde sensör kelimesine fazla alışıldığı için genelde boğaz kelebeği sensörü denir. Ancak doğrusu boğaz kelebeği aktivatörüdür. Sensörler hakkında detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz.

Not : Örnekte anlattıklarımın çalışma şekli araç marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir.

Bunlar da ilginizi çekebilir ;Motor beyni (ECU) detaylı bilgi
Benzinli motor çalışması detaylı anlatım
Aracınız çok mu yakıyor ? İşte çözümleri
Aracınızın freninden ses geliyorsa ?
Elektro mekanik park freni nedir, nasıl çalışır?
Hangi marka araç hangi ülkenin ?

MOTORDAKİ SENSÖRLER BİLGİ

Günümüz araç motorlarının en önemli kısmı algılamadır. Sensörler de bu amaçlı kullanılan algılayıcılardır. Motordaki hareket, ısı, yoğunluk, kütlesel akış, pozisyon gibi bilgileri algılayarak elektronik kontrol ünitesine (ECU) gönderirler.
Beyin de sensörlerden algıladığı bilgiler doğrultusunda aktivatörlere veya diğer gerekli parçalara komutlar göndererek motorun en iyi şekilde
çalışmasını sağlar. Sensörlere şu bir kaçıyla örnek verebiliriz;
Eksantrik sensörü
Krank sensörü
Map sensörü sadece bir kaçıdır.

Sensörlerin arızalanması durumunda aracınız;
Hiç çalışmayabilir,
Geç çalışabilir,
Sesli çalışabilir,
Çalışması bozuk olup tekleyebilir,
Performası zayıf olup aracınız çekişten düşebilir,
Yakıtınız artabilir,
Göstergede motor arıza lambasını yakabilir (genelde ilk belirtisi zaten budur).

Konuyla ilgili yorum kısmından yazabilirsiniz

Bunlar da ilginizi çekebilir;

Aracınızın az yakması için çözümler

Debriyaj sistemi çalışması

Motor beyni (ECU) detaylı bilgi

Arabada turbo nedir? Ne işe yarar?

İlk Türk otomobili Atilla'yı Kazaklar Üretti !


1 Nisan 2014 Salı

Yedigün kapaklarından Porsche çıkar mı?


Gazlı içecekleri severiz. Otomobilleri de... Bu ikisinin bir araya geldiği işleriyse çok severiz.
Yedigün, Nisan-Mayıs aylarında yapacağı Porsche hediyeli kampanyasına eğlenceli ve zekice bir teaser’la başlıyor. ‘‘Yedigün kapaklarından Porsche çıkar mı?’’ sorusunun cevabını incelikle düşünülüp özenle hazırlanmış bir videoda veriyorlar.
Teaser filminin çekimleri 1.5 gün sürmüş. Küçük ama işinin uzmanı bir ekip, yüzlerce Yedigün kapağının gölgesinden bir Porsche yaratmak için 3D modelleme ve ince mühendislik hesaplarından yararlanmış. Kapaklar belli bir sisteme göre dizilerek, gölgesi projeksiyonla duvara yansıtılmış. Tüm bu çalışmaları ve sonucunu da kısa bir
videoda anlatmışlar.
Yedigün'lerden gerçekten Porsche çıkabiliyormuş biz ikna olduk. İzleyin bakalım siz de ikna olacak mısınız?


Bu arada Porsche'nin gölgesini değil kendisini isterim diyenler, kampanya boyunca Yedigün'ün siyah kapaklarının altındaki şifreyi meyvenisec.com'a gönderebilir :)
Bir boomads advertorial içeriğidir.