31 Mart 2014 Pazartesi

FREN KALİPERİ NEDİR ? DETAYLI ANLATIM

Kaliperin sıkmasından dolayı biten balatanın diski yaralaması

FREN KALİPERİ

Fren kaliperleri aracınızın freninde hayati önem taşıyan parçalardan birisidir. Fren kaliperleri aracın durdurma gücünün üretilebilmesi için diske basmaya başlayacak balataya yataklık eden, balatayı taşıyıp, diske doğru ileri-geri gerekli hareketini sağlayan parçalardır. Tutukluk yapan, paslanan kaliperler frende çeşitli sorunlara sebep olur. Bunlar ; frenin sıkması, diskin tekerleğin cantın ısınması, balatanın ömrünü kısaltma, diski yaralama,
diski eğme, balatayı düzensiz bitirme (iç balata bitmişken dış taraftaki balata bitmemiş olabilir), diskte çizikler oluşmasına sebep olurlar. Kaliperlerin paslanması halinde aracınızda frene basınca sağa sola çekmeler meydana gelebilir. Aracın sağa sola çekmesi hakkında detaylı bilgiye buradan bakabilirsiniz. 

Çizilmiş fren diski
Yukarıdaki resimlerde gördüğünüz gibi kaliper pistonlarının paslanıp hareket edememesinden dolayı biten balatanın
bitip diski yaraladığını ve ve yine tutukluk yapmış kaliperden dolayı balatanın diski sıkıp yüzeyini çizdiğini görüyoruz.

   
     Kaydırıcı pimler ve delikler ;
Aşağıda gördüğünüz resimde kaliperin gövdesini ve üzerinde tutukluk yapmasından bahsettiğim kaydırıcı pimleri göreceksiniz. Bu pimlerin delikleri pas tutup içerisi toz toprakla dolar ve pimler delikte kayamaz olur ve kilitlenir kalır. 

Bu durum ise yukarıdaki resimlerdeki hadiselere sebep olur. Bunun oluşmaması için o deliklerin içerisine pas sökücü sıkıp içi mümkün olduğunca zımparalanıp temizlenir. Aynı şekilde pimler ise tel fırça yardımıyla temizlenip kaliteli gres yağ ile yağlanarak pimin deliğe çok rahat girip çıkması sağlanır. Bu durumda kaliperler düzgün çalışıyor demektir. 

Ayrıca kaliper taşıyıcısının ortasında bulunan basınç pistonu vardır. Bu piston siz frene bastığınızda balatalarla diski sıkıştırıp aracın durdurulmasını veya yavaşlamasını sağlar.Bu pistonların da çıkarılıp içerisindeki o-ring lastikler değiştirilip yağlanarak takılmadır. Bu işlemlerden sonra fren kaliperiniz fabrikanın ayarladığı gibi çalışıyor demektir. 
Fren kaliperi - kaydrıcı pim

Fren kaliper taşıyıcısı. Kaliper piminin çalıştığı kör delik

Aracınızın freninde eğer balatalar düzensiz bitiyorsa,
Frene basınca aracınız sağa veya sola çekme yapıyorsa, disklerinizin yüzeyleri çizİlmiş veya hasar almışsa sizin de aracınızın fren kaliperlerinde muhtemelen sorun var demektir ve mutlaka acil yönden yaptırmanız gerekir. Her şey ihmal edilebilir ancak fren asla ihmal edilmemelidir. Elimden geldiğince bilgi ve tecrübemi paylaşmaya çalıştım umarım yardımcı olabilmişimdir. Saygılarımla..












28 Mart 2014 Cuma

FRENE BASINCA ARACINIZ SAĞA YA DA SOLA ÇEKİYORSA ?


      Öncelikle anlatacak olduğum arızadan biraz bahsetmek istiyorum. Düz yolda ilerlerken direksiyonu bıraktınız ve aracınız düz bir şekilde ilerlemeye devam ediyor ancak ayağınızı frene attığınız an aracınız yoldan çıkmak istercesine sağa ya da sola çekme yapıyor, aracı yolda tutmak için direksiyonu aksi yönde çevirmeniz gerekiyor. Fakat frene basmadığınız sürece sıkıntı yok. Bu durumda frenle ilgili problem var ve şu an doğru yazıyı okuyorsunuz demektir.
NOT : Aracınız frene basınca değil de frene basmadan çekme yapıyorsa anlattıklarım sizin aracınız için geçerli değildir.
     Frene basınca aracın sağa yada sola çekmesinin sebebi fren sistemindeki aksaklıktır. Örneğin aracınız frene basınca sağa doğru gidiyorsa bu durumda iki seçenek var. Ya sağ tekerleklerdeki frenler bir sıkıntıdan dolayı gereğinden fazla tutuyor, ya da sol tekerleklerdeki frenler normalden yani sağdakilerden az tutuyor. Bu sebepten dolayı da frene basınca aracınız sağa çeker. Sola çeken araçlar için de aynı şekilde zıt taraflar olur. Servise gidip fren kaliperlerine veya fren merkezi silindirlerine baktırmanız gerekir..

  Konuyla ilgili soru veya görüşlerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz. Saygılarımla..



En iyi fren balatası markaları için tıklayınız..

Araştırmalara göre en az arıza yapan araçların listesi için tıklayınız..

Aracınız Çok mu yakıyor ? İşte Çözümleri için tıklayınız..

Triger kayışı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız..

Amörtisör arıza ve çözümleri için tıklayınız..

25 Mart 2014 Salı

ARACINIZIN ÖN TARAFINDAN GELEN TİTREŞİM SESLERİ ??

        Merhabalar. Özellikle fransız araç gruplarında felan torpidonun arkasından, aracın göğsü ile ön camın birleştiği yerlerden veya göğsün içinden gelen titreşim ve zırıltı sesinden bahsedeceğim. Bu rahatsız edici sesi bozuk yollarda, tırnaklı asfaltta ilerlerken veya aracı düşük devirde kaldırmaya çalışırken duyarsınız.

Bu sesin elbette bi çok sebebi olabilir. En basit tam sıkı kapanmayan bir
torpido kapağı bile bu sesi yapabilir. Ama çoğu zaman da bu kadar basit olmaz sesin geldiği yer. 
   Göğsün altında bulunan kalorifer kazanının bağlantı vidaları gevşediğinde, bağlantı ayaklarıyla bağlandığı aracın kasası arasında boşluk oluşur. Bu bi kaç milimlik boşluktan dolayı siz aracı kaldırırken titreşim yaparak ses çıkarabilirler.  Aynı şey kalorifer motoru için de geçerlidir.
   Egsoz askı lastikleri çürüyüp sarkmışsa vs. egsoz motora veya kasaya temas edip titreşim oluşturabilir ve bunu göğüsün arkasından gelen ses olarka bile algılayabilirsiniz. Egsozun üzerinde koruma sacı nın vidaları gevşemiş veya sac eğilmiş vs ise o da sesi yapabilecek unsurlar arasındadır.
   Klima nın, aracın göğsünden çıkıp motor evine giden borularının tam motor evine geçtiği yerde genelde boruların etrafında lastikten bir koruma olur ses yapmasın diye. Zamanla bu lastik gevşer, çürür, yırtılır veya da düşerse klimanın alüminyum borular kasaya değerek yine titreşime neden olur, bu da size ses olarak yansır tabi.
Eğer ses aracın sol tarafından ve göğse nazaran daha uzaktan geliyorsa muhtemelen fren hidroliği boruları ve klimanın boruları aracın kasasıyla temas ediyodur. Bu temas da titreşimden dolayı ses olarak size yansıyabilir. Ayrıca direksiyon kutusundan çıkan borular da buna sebep olur.
   Tabi bu bahsettiklerim tahminen söylediğim sesin gelebileceği alternatir şeylerdir. Bunu tespit etmek için birinci doktor siz olup, dinleyip arayarak sesin nerden nasıl geldiğini daha iyi bulursunuz. Size birisinin el frenini çekip vitese takıp aracı kaldırır gibi yaparak sesin gelmesini sağlayarak yardımcı olması gerekir. Sesin geldiği yeri ararken büyük faydası olacaktır. Konuyla ilgili aklıma gelenler bu kadar :)
 Buradan sizlere kolay gelsin diyor, konuyla ilgili neticelerinizi veya sorularınızı yorum kısmından bekliyorum, saygılarımla..

Elektronik El Freni Hakkında Detalı Bilgi İçin Tıklayınız

Toyota Land Cruiser Hakkında Yazısı İçin Tıklayınız..

Triger Kayışı Hakkında Yazıyı Okumak İçin Tıklayın..

Z Rot ve Arızaları Hakkında Bilgi İçin Tıklayın..

Debimetre (Hava Akış Sensörü) Hakkında Detaylı Bilgi İçin Tıklayın..

21 Mart 2014 Cuma

Yapı Kredi’den Bireysel Taşıt Kredisi Kullananlar Şampiyonlar Ligi Finaline Gidiyor

UEFA Şampiyonlar Ligi Resmi Bankası Yapı Kredi, bireysel taşıt kredisi kullanan müşterilerini 24 Mayıs tarihinde Lizbon’da oynanacak final maçına götürüyor.

Yapı Kredi, 28 Şubat – 24 Mart tarihleri arasında taşıt kredisi kullanan bireysel müşterilerinin arasından belirlenecek 3 şanslı çifti, UEFA Şampiyonlar Ligi’nin final heyecanını yerinde yaşatmak üzere Lizbon’a götürüyor. Çekilişle belirlenecek kazananların ulaşım, konaklama, panoramik Lizbon turu, Türkçe rehberlik hizmeti ve maç biletleri dahil 3 günlük gezi paketi Yapı Kredi tarafından karşılanıyor.

Bireysel taşıt kredisini  (http://www.yapikredi.com.tr/bireysel-bankacilik/krediler/kredi-urunlerimiz/tasit-kredisi.aspx) Yapı Kredi’den kullanan katılımcılar kampanya kapsamında bir çekiliş hakkı kazanıyor.

Bu özel kampanya ile UEFA Şampiyonlar Ligi final maçı heyecanını yerinde yaşamak isteyen futbolseverlerin bireysel taşıt kredilerini Yapı Kredi’den kullanmaları yeterli.

Bilgi için:  Artı İletişim Yönetimi / 0212 347 03 30 / ykb@artipr.com.tr

Bir boomads advertorial içeriğidir.

17 Mart 2014 Pazartesi

ARACINIZ ÇOK MU YAKIYOR ? İŞTE ÇÖZÜMLERİ..

            ARACINIZIN FAZLA YAKMA SEBEBİ

        
       Otomobil kulllanıcılarının en sık rastladığı problemlerden biri de araçlarının normalden fazla yakıt tüketmesidir. Özellikle ülkemizde petrol fiyatlarının yüksek oluşu, bizi arabamızın çok yakmasına tahammülsüz bırakıyor. Aracın yakıtını etkileyen bir çok faktörü aşağıda detaylıca anlatmaya çalıştım.


Aracın fazla yakıt tüketmesini iki başlık altında toplayabiliriz ;

1- Araçtan Kaynaklanan Sebepler ;


** Motor yağı değişim km sinin geçirilmesi yakıt etkileyen faktörlerden biridir. Motor yağını hem motor sağlığı hemde yakıt ekonomisi bakımından düzenli km lerde değiştiriniz.

** Hava filtresi yakıtı etkileyen en önemli faktörlerdendir. Bir araba yakıtı çok tüketiyorsa ilk bakılması gereken yerdir diye düşünüyorum. Hava filtresinin kirlenmesi durumunda derhal değişitirilmelidir. Tazyikli hava ile falan da temizlenmeye çalışılmamalı.


Yakıt tasarrufu

** Aracınızın sübab ayarı manuel ise yani otomatik ayarlı değilse en geç her 20000 km de bir sübap ayarı yaptırın.

** Debriyaj balatasının kaydırması durumunda yakıtınız yine feci şekilde artacaktır. Bu durumda debriyaj seti ( baskı, balata, bilya) değiştirilmelidir. Debriyaj sistemi hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz. 

** Lastiklerin havası mutlaka tam olmalıdır. Havası az olan lastiğin yuvarlanması güç olacağı için yakıt tüketimini artırır. (% 5) Lastik özelliklerini ve kullanımını öğrenmek için buraya bakabilirsiniz

** Bujilerin yıpranmış olması veya buji tırnak arasının ayarsız olması yakıt tüketimini artırır. (% 10)  En geç 20000 km de bujilerininzi kontrol ettirin, hatta değiştirin.

** Aracınız karbüratörlü ise karbüratör ayarını her 5000 de bir yaptırın.

** Şarz dinamosunun ve akünün voltajlarını kontrol ettirin. Çünkü bobine gelmeyen yeterli güç yakıt sarfiyatına sebep olur.

** Frenleriniz sıkmadığından, tekerlerin rahat döndüğünden emin olun. Bazen fren ayarının sıkı yapılmasından veya fren merkezlerinde oluşan arızadan dolayı tekerler zor dönüyor olabilir. Tekerlerin rahat döndüğünden emin olun. Ha bi de el frenini indirmeyi unutmayın ve tam indirdiğinizden emin olun :)

** Rot ayarınızı her 10000 de bir kontrol ettirin. Rot ayarı bozuk araba da çok yakmaya meyillidir.

2- Kullanıcıdan Kaynaklanan Sebepler  ;


** Önünüzdeki aracı çok yakından takip etmeyin.Aracınızı sürekli olarak frenler ve gazlarsınız bu da arazınızın ortalam % 5 fazla yakıt tüketmesine sebep olursunuz.

** Uzun yollarda aşırı hızdan kaçının. Örneğin 150 km hızda gidenle 100 km hızla giden aynı aracın yakıtı tüketiminde çok fark vardır. Bazıları ''iyi de kardeşim ne alaka diğeri 100 le giderken diğeri 150 ile daha çabuk gidiyor ve araç daha az çalışmış oluyor'' gibi şeyler diyenler vardır. Onlara kulak asmayın fazla hız fazla yakıt demektir bunu unutmayın.

** Aracınız klimalı ise klimayı mümkün olduğunca az kullanmaya çalışın. Ama sakın klimayı açmayıp da camları açıp gitmeyin. Çünkü camları açık giderseniz klima açmışdan pek farkı olmaz. En iyisi klimayı açın en azından dışarıdaki kirli havayı değil polen filtresinin temizlediği temiz havayı solursunuz.

** Depoyu daima dolu tutmaya çalışın. Çünkü az benzinde buharlaşma daha fazla olur. Ancak depoyu da ağzından taşana kadar doldurmayın hiç bi zaman.

** Aracınızı sabah ilk çalıştırdığınızda 1500-2000 devir arası 40 saniye çalıştırın ve 3000 deviri geçmeyecek şekilde hararet göstergesi normale gelene kadar aracınızla ilerleyin. Bu aracın yerinde normal sıcaklığa ulaşmayı beklemekten daha faydalı ve tasarrufludur.

** Soğuk motorda yakıt sarfiyatı fazladır bunu unutmayın ve aracın ısısını ona göre ayarlayın. Özellikle kışın kısa mesafe kullanımlarda aracın yakıtı % 30 a kadar artar. Eğer gideceğiniz yere kadar kışın aracınız ısınmıyorsa önüne gazete gibi bişeyler koyabilirsiniz.





3 Mart 2014 Pazartesi

Yeni Nesle Yeni Kalp

Mercedes-Benz’den mükemmel kombinasyon.
Bir otomobilden beklentileriniz nelerdir? Konfor? Lüks? Ekonomi? Peki, tüm bunları tek bir otomobilden bekleyebilir misiniz?
Söz konusu Mercedes-Benz ise, evet!
Yeni nesil kompakt otomobiller A, B ve CLA Serileri şimdi 1.5 litre dizel ve otomatik. 1.5 litre hacminde ve 109 beygir gücündeki motorlarıyla düşük yakıt tüketimi sunarlarken, 7G-DCT çift kavramalı otomatik şanzımanlarıyla ise kullanım rahatlığı sağlıyorlar. Detaylı bilgi için www.mercedes-benz.com.tr'yi ziyaret edin.

Bir boomads advertorial içeriğidir.