31 Aralık 2014 Çarşamba

ARABA TEKLİYOR MOTOR SARSINTILI ÇALIŞIYOR

         MOTORUN TEKLEMESİ VE SARSINTILI ÇALIŞMASININ SEBEBİ NEDİR?
Araç seyir halindeyken özellikle yokuş çıkarken yada aracın üzerinde yük varken veya kalkış esnasında tekleme yapıyorsa muhtemel sorun ateşleme sisteminden kaynaklanır.

Buji kurum bağlamış,yağlanmış olabilir.Buji kablosu deforme olmuş ateşlemeyi kaçırıyor yada tam olarak elektriği bujiye gönderemiyor olabilir.Distribütör kapağı içinde bulunan iletkenler kirlenmiş deforme olmuş olabilir.

Endüksiyon bobini kablo bağlantıları gevşemiş yada oksitlenmiş olabilir.Akü kutup başları gevşek yada oksitlenme olabilir.Tevzi makarası kirlenmiş yada yağlanmış olabilir.

Kablo bağlantıları tek tek gevşeklik ve oksitlenme yada ıslanma olup olmadığı kontrol edilir.Oksitlenme varsa ince zımparayla temizlenir.

Teklemenin ve sarsıntılı çalışmanın diğer sebepleri araç rolantide sarsıntılı çalışıyorsa avans ayarı bozuk olabilir,boğaz kelebeği kirlenmiş olabilir.

Diğer bir husus motora düzensiz hava giriyor olabilir.Motora düzensiz hava girişine sebep olabilecek boşlukların kapatılması ve hava filitresinin tıkalı olmamasına dikkat edilmesi gerekir.

Yakıt filitresi tıkanmış motora düzensiz yakıt gidiyor olabilir.
Enjeksiyonların biri yada bir kaçı tıkanmış olabilir. Yakıt kalitesiz yada yakıt içinde fazla pislik ve hava olabilir.

Kompresyon basıncının düşmesi motorun sarsıntılı çalışmasına sebep olabilir.Piston aşağı doğru inerken hava çekişi yapar.Piston yukarı doğru çıkarken hava sıkıştırılır.İşte bu sıkıştırma esnasında piston çevresinde bulunan segmanların aşınmış olmasından dolayı hava piston kenarlarından sızar.Ateşleme esnasında hava yakıt karışımı ne kadar iyi sıkıştırılırsa patlama şiddeti o kadar iyi olur ve piston patlama şiddetiyle beraber aşağı doğru itilir.Havanın segman kenarlarından sızması sonucunda hava yakıt karışımı iyi şekilde sıkıştırılamaz ve patlama şiddeti düşer. Piston daha zayıf şekilde aşağı doğru itilir bu durumda motor gücünün düşmesine ve motorun sarsıntılı çalışmasına neden olur.

Subap ayarının bozuk olması motorun sarsıntılı çalışmasına neden olur.Aynı zamanda kompresyon basıncının düşük olması ve subap ayarının bozuk olması sonucunda sarsıntılı çalışmayla beraber çekişte düşme de görülür.


28 Aralık 2014 Pazar

BİLİNMESİNDE FAYDA VAR

Buji Kablosu Kontrolü Nasıl Yapılır 
Buji kablosu çıkarılır araç üzerinde boya bulunmayan bir yere yada bujiye 1 cm yaklaştırılarak marş yapılır. Kıvılcım atıyorsa buji kablosu çalışıyor diyebiliriz.Buji kabloları tek tek çıkarılıp marş yapılarak kontrolleri gerçekleştirilebilir.Her buji kablosunun yeri ayrıdır o yüzden yerlerini karıştırmamak için buji kablolarını tek tek test etmenizde fayda var.Testi yaparken buji kablosunun plastik kısmından tutunuz elektrik elinize sıçraya bilir.

LPG Gaz Anahtarı Kontrolü
Marşı açtığınız anda lpg anahtarı üzerindeki ışıkların yanması gerekir.Eğer yanmıyorsa genellikle motor içinde endüksiyon bobini yakınında bulunan lpg sigortası yanmış olabilir.Yada gaz kesici ve gaz beyni üzerindeki kablo bağlantıları ıslanmış yada oksitlenmiş olabilir.Islanmışsa kurulanır oksitlenme varsa ince zımparayla temizlenir.Kurulama ve temizleme işlemini yaparken bağlantı yerlerini karıştırmamak için tek tek sökülüp takılmasında fayda var.Sigorta sağlam, bağlantılar sağlam ise sorun lpg anahtarının bozulmuş olmasından kaynaklanıyor olabilir.

Şanzumandan Gelen Ses
Debriyaja bastığınızda ses kesiliyor ise debriyaj bilyası ötüyor demektir.Debriyaj bilyasının değişmesi gerekir.bilya değiştirme işlemi zahmetli ve belli bir maliyeti olduğundan ileri de baskı ve debriyaj balatası sorunu yaşamamak için debriyaj sistemini takım olarak ( baskı balata bilya ) değiştirmekte fayda var. Şanzuman yağının değişmesi gerektiğini ve yağ kontrolünün yapılması gerektiğini bilmekte fayda var.Yağ değişimi her araçta farklı kilometrelerde olabilir.

Yakıt Tüketimi Fazla
Bujilerin kirlenmiş olması,buji kablolarının eskimiş olması ateşleme gücünün düşmesine ve yakıtı tam olarak yanmamasına neden olabilir.Hava filitresinin kirli ve tıkanmış olması motora az hava girmesine, yakıt hava karışım dengesizliğine ve çekişin düşmesine neden olabilir.Aynı zamanda yakıt tüketimini de yükseltir.Gaz pedalına yavaş yavaş basmanız yakıtın daha dengeli gitmesine yanmanın daha iyi gerçekleşmesini sağlar.Hava yakıt karışım ayarının bozuk olması yakıt tüketiminin yükselmesinin ana sebeplerindendir.

Hararet Yükseliyor
Radyatör içi kireçlenmiş veya radyatör dış kısmı hava geçiş kanalları tıkanmış olabilir.Termostad bozulmuş yada takılı kalmış olabilir.Bir diğer sorun ise motorun ısısının çok geç yükselmesi bu duruma genellikle termostadın sürekli açık kalması neden olabilmektedir.Motorun geç ısınması yakıt tüketiminin yükselmesine sebep olur.
Radyatör üzerindeki fan sistemin yada fan müşür'ünün arızalanmasıda hararetin yükselmesine neden olabilir.Motorun hararetinin fazla yükselmesi motora büyük zararlar verebilir hatta motor yanabilir.Seyir halindeyken arada bir hararet göstergesine bakmakta yarar var.



Fren Sorunu
Araç hareket halindeyken frene basınca direksiyonda titreme oluyorsa fren diskleri yamulmuş olabilir.Frene basınca ses geliyorsa ya fren balataları çok sertleşmiştir yada fren balatası bitmek üzeredir.

Ön Takım Sorunu
Araçla seyir halindeyken direksiyonu serbest bırakınca direksiyon sağa yada sola çekiyorsa rot başları ve rotiller aşınmış olabilir yada rot ayarı bozulmuştur.Direksiyonu sağa yada sola çevirirken tık tık diye ses geliyorsa aks kafası bozulmuş olabilir.Seyir halindeyken direksiyonda titreme oluyorsa lastik balans ayarı istiyor diyebiliriz.

Motor Yağı 
Motor yağı ne kadar kaliteli ve temiz olursa aracın motor ömrü performansı ve yakıt tüketimini büyük ölçüde olumlu yönde etkiler.Motor yağını ve yağ filitresini düzenli ve mümkünse erken değiştirmek motor için yapılacak en iyi bakımlardan birisidir.
Yağ Eksiltme Sorunu
Motor yağının eksilmesinin başlıca nedenleri contalardan kaçırması,piston üzerinde bulunan segmanların aşınması,subap lastiklerinin deforme olmasından kaynaklanır.
Diğer sebepler aracın yüksek devirlerde agresif kullanılması ve lpg 'li sistem bulunan araçta lpg'nin yanma esnasındaki ortaya çıkan yüksek ısının motor yağını fazla inceltmesi diyebiliriz.





23 Aralık 2014 Salı

YAYLI VOLANT ( OYNAR GÖBEKLİ VOLANT, ÇİFT KÜTLELİ VOLANT ) NEDİR ? DETAYLI BİLGİ..

Oynar Göbekli volan, baskı ve balata
YAYLI VOLANT ÇALIŞMA SİSTEMİ, ARIZALARI VE GÖREVLERİ

Genelde yeni nesil dizel motorlarda kullanılan yaylı volant bir çok kişinin kafasını karıştırıyorken, bu karışıklığı biraz olsun gidermek istedim.

YAYLI VOLANT NEDİR?

Manuel vitesli araçların debriyaj sistemindeki baskı balata ve bilya üçlüsünden sonra volantı da bu sistemin parçası olarak gruba dahil edebiliriz. Bu parçaların her birinin görevleri farklıdır. Balataların orta göbeğinin etrafında bulunan titreşim yayları debriyajdan ayağınızı kaldırırken motorun titreşimini emerek sarsıntıyı bitirir. Yaylı volant kullanılan debriyaj sistemlerinde, debriyaj balatasındaki yaylar iptal edilerek bu görev volanta verilmiştir. Balatanın ortasında ve kenarlarında hiç bir yay vs bulunmaz, titreşimi alma görevi volanttadır.

Debriyaj seti muhtemel arıza çeşitlerine buradan bakabilirsiniz.
Debriyaj sisteminin çalışmasına buradan bakabilirsiniz.

Resimlerden de göreceğiniz gibi volantın ortasındaki, baskının civatalarının bağlandığı kısım volantın gövdesinden ayrıdır. Ayrıdır derken içerisinde dairesel hareket edebileceği şekilde boşluk verilmiştir. Ve bu dairesel hareket edeceği kısımların içinde esnemeyi sağlayan yaylar bulunur. Bu şekilde volant normal debriyaj balatarındaki yayların görevini üstlenmiş olur.

Yaylı volantta (oynar göbekli volantta) kullanılan balata

YAYLI VOLANT ARIZALARI

Yaylı volant diğer sabit volantlara göre oldukça konforludur ancak ömrü sabit volant kadar değildir. Araç marka modeline ve kullanıma göre büyük oranda değişse de yaylı volantın ortalama 90000 km olarak bilinir. 

Yaylı volantın arızalanması genelde göbeğinin dairesel olarak esnemesinin artmasıyla olur. İçerisindeki yayların kuvveti düşer, kırılır veya her hangi bir şekilde özelliğini yitirir ve volantın göbeğinde boşluk oluşur. Bu boşluk ise bu şekilde arızalara sebep olabilir ;

YAYLI VOLANT ARIZA BELİRTİLERİ

  • Aracı çalıştırınca veya stop edince ses yapabilir.
  • Arabayla kalkış yaparken ayağınızı debriyajdan kaldırdığınızda ses yapabilir
  • Yine arabayla kalkış yaparken arabayı titretebilir.
  • Debriyaj pedalına basınca veya da bırakırken pedalı titretebilir.
  • Arabayla sert kalkış yaparken bir defalığına tok bir ses yapabilir.

YAYLI VOLANT MI, SABİT VOLANT MI TAKILMALI ?

Aracınızda yukarıda saydığım arızalardan birisi oldu ve servise gittiniz. Ustanız arızanın volanttan olduğunu söyledi, şanzıman inip baskı balata volan söküldü. Ve ustanız size ; ''bu volantı sabit olanından takarsak daha ucuza mal olur, hem de bir daha arıza yapmaz hangisini isterseniz ? '' diye sorarsa bu durumda benden tavsiye : Orijinali neyse onu taktırın ! 

Sabit volan. (eski ve yenisi)

YAYLI VOLAN YERİNE SABİT VOLANT TAKILIRSA NOLUR ?

  • Yaylı volantın esneme payı, diğer sabit volantlılarda kullanılan balatanın ortasındaki yaylardan daha fazladır. 
  • Bu da ekstra konfor demektir.
  • Aracınızın debriyajına zor alışabilirsiniz, çünkü eskisi kadar yumuşak kavramalı olmayacatır.
  • Debriyajın kavrama noktası değişebilir. ( C4 te başıma gelmişti )
  • Takacağınız sabit volant ve ona uyacak olan baskı balata farklıdır. Bu da baskı balatanın ömrünün kısa olacağını gösterir. Sebebi ise örneğin ; Citroen C5 1.6 HDİ 110 bg motorun yaylı volantının yerine Citroen C4 1.6 HDİ 90 bg sabit volant ve debriyaj setini takarsanız, bu güç farkını pek de iyi sağlayamayacaktır.
    Düz volant ( sabit volant) kullanılan yaylı balata
    Daha önceden büyük araçlarda ( otobüsler ) kullanılan bu yaylı volant sonradan küçük araçlarda kullanılmaya başladı. Sebebi ise tabi ki konfor. Bildiğiniz üzere manuel vitesli araçlar, otomatik viteslere göre konfor olarak daha düşük durumda. Bunun en büyük sebeplerinden biride kalkarken veya vites değiştirirken, debriyaj pedalına basıp bırakırkenki sarsıntılardır. Yukarıda da bahsettiğim gibi ömrü kısa olmasına karşın iyi bir kullanıcı 100000 km binebilir. Siz o 20000 de tekrar değişmesi gereken diyenlere inanmayın derim. Sağlıcakla kalın..

    17 Aralık 2014 Çarşamba

    Kaloriferin Düşük Devirlerde Soğuk Üfleyip, Yüksek Devirlerde Sıcak Üflemesi (SORU - CEVAP)

    Kalorifer Peteği
    SORU ;

    Meraba ustacim benim arabada da antifiriz koyduktan sonra bi isinma problemi cikti arabanin herşeyi normal calisiyor hasreti motor sicakligi filan normal yalniz kalorifer araba rolantidayken sürekli soğuk ufluyor .gazverip çeviri 4bin devire filan cikardigimda hemen isiniyor sonra birakinca tekrar soğuyor bunun sebebi sizce ne olabilir şimdiden cevabiniz için teşekürler.

    CEVAP ;

    Merhaba Erdem bey. Bahsettiğiniz problem düşük devirde suyun yeterli devirdaim etmemesinden kaynaklanıyor. Düşük devirde çalışırken motordaki sıcak su kalorifer peteğine ulaşamadığı için kalorifer soğuk olur, gaza bastığınızda da sıcak su peteğe ulaşabildiği için kaloriferden sıcak hava geliyor.
    Suyun düşük devirde devirdaim etmemesinin sebebi devirdaim yani su pompasının paletlerinin kırılmış olması olabilir veya da soğutma suyunun dolaştığı herhangi bir yerde tıkanıklık olabilir. Servise gidip devirdaim pompasını ve sistemi kontrol ettirmenizi öneririm, saygılar.

    16 Aralık 2014 Salı

    R9 Broadway Vites Problemi (SORU - CEVAP)

    R9 Broadway Vites Kolu
    SORU ;

    Merhabalar; 1985 model R 9 L423 (brodway); acemilik çıksın diye alındı. Her şeyi güzel ancak geri vitese çok zor geçiyor. Mandalı çekip sola vurarak ve bir kaç denemede geçiyor.
    Önceki sahibi: paslanan geri vites demirini tamir ettirmiş ve ondan sonra olduğunu söyledi. Bir ustaya götürdüm; hiç bakmadan; bu sorunu çözsem belki diğer viteslerde sorun çıkar diye laflar edince bakıtmadan/yaptırmadan döndüm. Şimdiden teşekkür ederim.


    CEVAP ;

    Merhabalar
    Broadway ların vites kolundan şanzımana hareketi uzun ve eğimleri olan bir çubuk vasıtasıyla iletiyor. O çubuğun yön ayarı iyi ayarlanmazsa viteslerde sıkıntı yaşanır, yani konumu çok hassas. O yüzden çubuk her hangi bir sebepten dolayı (kırılır, çürür, eğilir, vs ) özelliğini yitirirse kesinlikle yenisi ile değiştirilmelidir. Aksi takdirde sıkıntı yaşatır.

    Ayrıca yeni takılan vites çubuğuna da yön ayarını iyi yapmak gerekir. Çubuğun yenisini de taksanız ayarı düzgün olmazsa yine viteslerde sıkınıt yaşatır. Özellikle geriye takacağınız yerde 1. vitese geçer, vites kolu ortalı durmaz, 5. vitese takarken 3. vitese geçer gibi sıkıntılar olur.

    Size tavsiyem vites kolu tamir görmüşse mutlaka yenisi ile değiştirin ve de ayarının düzgün yapılmasını sağlayın, saygılar...


    Gönderen : Fahrettin MADEN

    13 Aralık 2014 Cumartesi

    PEUGEOT 306 SU EKSİLTMESİ (SORU - CEVAP)

    RADYATÖR
    SORU ;

    S.a usta ben bir hafta önce 2001 model peugeot 306 2.0 hdi aldim araba aşiri derecede
    su eksiltiyor servise goturdum radyator delik diyor guvenilir iyi bir ustaya gotürdum kapak contasi yanmis diyor bir haftadir ise gidip geliyorum su eksilttikce bende uzerine ekliyorum yağ da veya suda karisma yok işim ve evimin arasi gidis gelis toplam 155 km

    Araba suyu radyator kapagindan atiyor bunu gore biliyorum ve su borulari cok sert lesiyor hararet yapmiyor motor cekisi gayet güzel hararet 70 75 arasi degisiyor su azaltmasi 80 km yaklasik 1 litre civari egzos dumani normal renkte asiri duman yok
    egzos dan su gelmiyor sizce sorun kapak contasi mi ? baska ne olabilir ?

    CEVAP ;

    Merhabalar Salih Bey,
    Arabanızın su eksiltme arızasını tek bir yere ve iyi anlayan birisine gösterdiğinizden emin olmalısınız. Radyatör delik de olabilir, conta da yanık olabilir. Verilen cevaplar çok farklı olmuş.

    Eğer ki suyu radyatörden dışarı basma, egsozdan beyaz duman atma, yağa su karıştırma veya suya yağ karıştırma yoksa muhtemelen conta yanık değildir. Radyatör kapağından su kaçırdığını gördüm demişiniz ancak kapaktan su kaçırmasının da çeşitli sebebi olabilir. Eğer motor soğutma sistemi içerisinde yüksek basınç olursa, radyatör kapağının içerisindeki termostat görevi gören mekanizma basıncın kapaktan dışarı çıkmasına müsade eder.
    Eğer bu şekilde kaçırıyorsa normaldir. Ama radyatör kapağındaki bu küçük mekanizma bozulduysa soğutma sisteminde fazla basınç olmasa da kaçırır. Bu durumda kapağı yenisiyle değiştirmelisiniz.

    Size tavsiyem her ihtimale karşı radyatör kapağını orjinali ile değiştirip deneyin. Eğer hala su eksiltmeye devam ederse iyi bir yere aracınızdaki su kaçağını inceletmenizi öneririm.


    Gönderen : Salih ÇETİN

    SİLİNDİR KAPAK CONTASI YANIK OLARAK ARAÇ KULLANIMI (SORU - CEVAP)

    Silindir kapak contası

    SORU ;

    Silindir kapak contası yanık araç kullanılırsa  motora bir zarar verir mi, teşekkürler.




    CEVAP ;


    Motor blogu ve piston üstleri
    Merhaba Davut bey. Silindir kapak contası yanık olan aracı kullanmak tabi ki motora zarar verir. Conta yanık olduğunda motor ısısı yükselecektir. Yüksek ısıyla uzun süre motorun çalışmasının sonucunda piston segmanları mukavemetini yitirir, ayrıca pistonlar ve gömleklerde şekil bozukluğu oluşarak büyük hasarlara yol açabilir.




    Gönderen : Davut

    12 Aralık 2014 Cuma

    Araçların motor yağı değiştirilirken nelere dikkat edilmelidir?

    Araçların motor yağı değiştirilirken nelere dikkat edilmelidir?


    Araçlarının bakımlarını kendileri yapan bir çok otomobil meraklısı bulunmaktadır. Otomobil meraklılarının yaptığı araç bakımlarından bir tanesi de otomobil yağı değişimidir. Aracınızın yağını kendiniz değiştirek aynı zamanda maliyetten de tasarruf edebilirsiniz. Bunu, sizin yapmanızı her ne kadar tavsiye etmesem de yine de anlatmak istedim.

    Araç bakımı söz konusu olduğunda güvenlik her zaman önceliklidir. Bu nedenle, ilk defa yağ değiştiriyorsanız veya daha önce defalarca yağ değiştirmiş olsanız dahi motor yağı değiştirme işlemini güvenli ve verimli bir şekilde yapmanız için uymanız gereken bazı kurallar bulunuyor.

    Motor yağınızı değiştirmeden önce ihtiyacınız olanlara bir göz atalım;


    Aracınızın fabrika verilerinde belirtilen miktarda Castrol motor yağı
    Aracınızın marka ve modeline uygun yeni bir yağ filtresi
    Karter tapasını sökmek için uygun bir el aleti, yağ filtresini sökmek için de bir yağ filtresi pensesi. (Bazı motorlar, satıcınızdan temin edebileceğiniz özel şekilli bir alet gerektirebilir. )
    En az 6-8 litre kapasiteli büyük bir drenaj kabı ve bir huni
    Temiz bezler ya da üstübü, el yıkama solüsyonu ve/veya tek kullanımlık lateks eldivenler

    Adım 1: Aracınızın motoru için yağ seçimini yapın

    Aracınızla sık sık kısa geziler, trafikte dur kalk veya yoğun bir şekilde taşıma/çekme yapıyorsanız aracınızın motorunda ekstra zorlanma olmaktadır. Bu tip araç kullanımlarında daha sık yağ değişimi gerektlidir. Castrol’un hazırladığı kullanım kılavuzundan özel koşullar için kullanım önerilerini inceleyebilir, aracınıza uygun en iyi motor yağı seçimini yapabilirsiniz.

    Aracınız için en uygun yağı bulmak için tıklayınız

    Adım 2: Aracınızı hazırlayın 

    Soğumuş yağ doğru bir şekilde boşaltılamayacaktır. Bu nedenle çalışmaya başlamadan önce, yağ sıcaklığını normal çalışma sıcaklığına getirmek için motorun biraz çalışmış olması gereklidir. Sonra motoru durdurun, yağ doldurma kapağını açın ve oluşacak vakumu önleyin. Bu işlem, yağın alt taraftan daha serbest bir şekilde boşalmasını sağlar.

    Aracın altına girmeden önce özel güvenlik tedbirleri için kullanım kılavuzunu kontrol ettiğinizden her zaman emin olun. Kriko kullanımı dengeyi sağlayamayacağından ve aracın devrilmesi ihtimaline yol açabileceğinden, aracı kaldırmak için kriko kullanmamalısınız. Kriko kullanıyorsanız da özel araç sehpalarıyla aracı kayma gibi tehlikelere karşı bu sehpalarla beslemelisiniz. Portatif tekerlek rampaları idealdir ve daha güvenlidir. Bu rampalar, aracın altına kayabilmeniz için aracı yeterli bir şekilde yerden kaldırır. Tekerlek rampası üreticisinin özellikle güvenlik konuları ile ilgili talimatlarını dikkatli bir şekilde uyguladığınızdan emin olun.

    Düz bir zeminde olduğunuzdan emin olduktan sonra aracı tekerlek rampasının üstüne sürün, böylece ön lastikler yükselecektir. El frenini çekin ve aracın kaymasını önlemek için arka lastiklere ahşap bloklarla destek yapın. Aracınız düz şanzımanlı ise birinci viteste bırakın, otomatik şanzımanlı ise “Park” konumuna getirin.

    Adım 3: Eski motor yağını boşaltın 

    Aracın alt kısmında karter tapasını sökmenizi engelleyecek muhafaza var ise sökmeniz gerekir.
    Yağ toplama kabını aracın alt tarafına koyun. Karterin ya da yağ haznesinin arka alt tarafına yerleştirin.
    Toplama kabını tahliye tapasının altına, biraz arkasına düşecek şekilde yerleştirin. Uygun tapa anahtarını kullanarak, tapa serbest dönene kadar saatin ters yönünde çevirin. Daha sonra elle çıkarın. Bu noktada yağa dikkat edin; hızlı bir şekilde ve sıcak olarak akabilir. Tapayı drenaj kabına düşürmemeye dikkat edin fakat düştüğü takdirde dikkatlice oradan alın. Çoğu tapa bir conta ile takılır; bu contayı kaybetmeyin.

    Adım 4: Yağ filtresini çıkarın 

    Filtre pensesi kullanarak yağ filtresini saat yönünün tersine çevirip gevşetin. Ardından sıcak egzoz borusuna dokunmadan el ile filtreyi çıkarın. Yağ filtresi yağ ile dolu olabileceğinden ağır olabilir. Bu nedenle motordan uzak bir şekilde yavaşça aşağı indirin ve içindekileri toplama kabına boşaltın. Bazı yağ filtreleri yatay bir konumdadır ve gevşetildiklerinde kirli ve sıcak motor yağı sızdırabilir. Endişelenmeyin, bu normaldir. Yanınızda üstübü ya da bez bulundurarak bu sızıntıya hazır olun. Bezlerle, motorda yağ filtresinin yerleştirildiği yerin içini ve çevresini silin.

    Adım 5: Yağ filtresini değiştirin 

    Bezinizi alın ve motorda yağ filtresinin yerleştirildiği yerin içini ve çevresini silin. Yeni yağ filtresini alın ve parmağınızla montaj yüzeyine (filtrenin yuvarlak kenarındaki lastiğe) biraz yağ (yeni veya eski) sürün. Bu, dolgu macunu olarak görev yapacaktır. Yeni filtreyi dikkatlice saat yönünde çevirerek dişli yağ oluğuna vidalayın.
    Doğru bir şekilde yerleştirildiğinde filtre kolaylıkla vidalanacaktır. Filtreyi el ile iyice sıkıştırın. Daha sonra çeyrek tur kadar da filtre pensesi veya anahtarı ile döndererek fazla zorlamadan sıkın.
    Tapayı ve contayı temizleyin ve tapayı tutturup sıkın. Tapayı el ile çevirebildiğiniz kadar çevirin ve sonra tapa anahtarı ile sıkıştırın. Yine, fazla zorlamamaya dikkat edin.

    Adım 6: Temiz motor yağını ekleyin 

    El frenini dikkatlice bırakın ve aracın rampa üzerinden yavaşça zemine kaymasını sağlayın. Bu aşamada motoru çalıştırmayın. Aksi takdirde önemli hasarlar oluşabilir. Motorun üstünde, genellikle yağ kabı sembolü ile işaretlenmiş yağ doldurma kapağını bulacaksınız. Kapağı çevirerek çıkarın ve gereken yağ miktarı ile motoru doldurun. Yağ çubuğu ile seviyeyi kontrol edin. Kapağı takın ve varsa dökülmüş yağları silin. Motor çalıştırıldığında yağ göstergesi sönmelidir. Motoru birkaç dakika çalıştırın, kapatın ve sonra ölçekli çubukla tekrar yağ seviyesini kontrol edin. Bu noktada genelde biraz daha yağ eklemeniz gerekebilir.

    Son olarak ve mutlaka sızıntılar için aracın altını, özellikle yağ filtresi ve karter tapa contası çevresini kontrol edin.

    Adım 7: Eski yağı dikkatlice ortadan kaldırın 

    Yağ değiştirme işleminizdeki en son ve bir anlamda en önemli adım, motordan boşalttığınız eski yağın doğru bir şekilde ortadan kaldırılmasıdır. Eski motor yağı çevre için çok zararlıdır ve güvenli bir şekilde ortadan kaldırılmasının önemi çok büyüktür. Eski yağı kapanabilir bir kaba aktarın ve güvenli bir şekilde imha edilebilmesi için mevcut seçenekler konusunda bir servise danışın. Sizi başka bir seçeneğe yönlendirmesi için bir çevre kuruluşu veya PETDER- Petrol Sanayi Derneği’ne başvurabilirsiniz. Ayrıca konu ile ilgili olarak daha detaylı bilgi almak isterseniz, “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği”ni buradan incelemenizi tavsiye ederiz.

    Her motor yağı değişiminde, aracın yaptığı mesafeyi ve tarihi kaydedin. Bu yöntemle, bir sonraki yağ değişiminin ne zaman yapılması gerekeceğini kolaylıkla takip edebilirsiniz. Size en yakın Castol yağ satıcısını bulmak için tıklayın.

    Adım 8: Lütfen özenli ve dikkatli olun


    Motor yağı değiştirme işlemi gerektiğinde uzmanlık gerektiren bir iştir. Sizlerin güvenliği bizler açısından daha önemli olup, Castrol tarafından bu içerik tavsiye amacıyla paylaşılmıştır. Bu yüzden motor yağı değişimi ile ilgili olarak tereddütleriniz var ise lütfen profesyonel bir servisten destek alınız.

    4 Aralık 2014 Perşembe

    Fiat, Aralık ayına özel 30.000 TL 30 ay %0 faiz fırsatı sunuyor

    Fiat, Aralık ayına özel 30.000 TL 30 ay %0 faiz fırsatı sunuyor

    Aralık ayında yeni bir otomobil veya ticari araç satın almayı düşünenleri Fiat’ta çok cazip fırsatlar bekliyor. Fiat’ın 1-31 Aralık 2014 tarihleri arasında Fiat 500, Fremont ve Panda modelleri haricindeki otomobil ve ticari araç modelleri için geçerli olacak kampanyası ile 30.000 TL 30 ay %0 faiz fırsatıyla yeni bir Fiat otomobil veya Fiat ticari araç sahibi olmanız mümkün. Ticari kullandırımlı kredilerde maliyet oranı aylık %0,15, yıllık %1,77, hususi kullandırımlı kredilerde maliyet oranı ise aylık %0,10, yıllık %1,21 olacak.

    10 Numara Fiat’a kayıt yaptıran Fiat ticari araç sahiplerini ise 1.000 TL takas indirimi bekliyor.
    Takas indiriminden yararlanmak için 444 22 55 üzerinden mevcut Fiat ticari araç bilgileriyle kampanyaya kayıt yaptırılması gerekmekte. 

    Ticaretin profesyonellerinin işini ve hayatını kolaylaştıracak ayrıcalıklar içeren "10 Numara Fiat" programı, yeni veya ikinci el araç sahibi olan tüm Fiat ticari araç kullanıcılarına servis indirimleri, danışmanlık hizmetleri, araç yenilerken satış fırsatları ve aksesuar indirimleri gibi fırsatlar sunuyor.
    "www.10numarafiat.com" adresinden detaylarına erişilebilen program kapsamında, ticari araç sahibi olmak isteyenler, tüm yasal yükümlülüklerle ilgili bilgilere kolayca ulaşabiliyor ve "10 Numara Fiat" programıyla yetki belgesi çıkarma, yenileme ve takip işlemleri konusunda da ayrıcalık ve indirimlerden yararlanabiliyor.

    Fiat otomobil ve ticari araç modelleri hakkında detaylı bilgi için fiat.com.tr web sitesini ve Fiat Showroom’larını ziyaret edebilirsiniz.

    25 Kasım 2014 Salı

    (DPF) DİZEL PARTİKÜL FİLTRESİ

    PARTİKÜL FİLTRESİ (DPF) NEDİR, TEMİZLEME İŞLEMLERİ, ÇALIŞMA SİSTEMİ ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

    PARTİKÜL FİLTRESİ NEDİR ;

     Partikül filtresi yeni nesil dizel araçların egsoz sistemlerinde, sırf çevre ve insan sağlığına daha az zarar vermek için kullanılan bir parçadır. Motorun egsoz manifoldundan çıkan gazların ilk geçtiği yerdir partikül filtresi. Dışarıdan baktığınızda tipik bir susturucuya benzer ancak içerisinde küçük küçük gözenekler vardır. Bu gözenekler tam olarak yanmamış yakıtın dışarı yani çevreye atılmasını önleyerek içerisinde hapseder. Partikül terimi çeşitli sebepler sonucu tam yanmamış katı veya sıvı maddelere denir. Buradan da anlaşılıyor ki kısaca partikül filtresi tam olarak yanmamış gazları filtrelemeye yarıyor.

    Peugeot Partikül Filtresi

    PARTİKÜL FİLTRESİ ÇALIŞMA SİSTEMİ ;

    Partikül filtresi içerisinde petek şeklinde çok küçük gözeneklerden oluşur. Egsozdan çıkan gazlar bu gözeneklerden geçer. Egsoz gazı içerisindeki çevreye aşırı zararlı olan tam yanmamış yakıt kurumu bu peteklere yapışarak çevrenin kirlenmesi önlenir. Ancak bu kurumlar gözeneklerde sürekli kalmazlar, çünkü partikül kurumlarla tıkanarak motorun çalışması zorlanır, yakıt sarfiyatı ve motorun ısısı artar.
     Partikülün ısı derecesi ortalama 700 dereceye ulaştığında bu kurum parçacıkları yanarak çevreye zararı etkisiz hale gelir ve dışarı atılır.

    Bu 700 derecelik sıcaklığa ulaşma olayını algılayıcılar sayesinde yaparken, bunu bazen sizin yaptırmanız da gerekir. Bununla ilgili ayrıntıları aşağıda yazdım.

    PARTİKÜL FİLTRESİ TEMİZLEME - JENERASYON ;

    Yüksek Isıyla Temizleme ;  

    Bu işlem aslında her araçta kendiliğinden olan bir işlemdir. Partikül filtresini 700 dereceya ulaştığında içerisindeki kurumları yakarak dışarıya atar. Ancak 700 dereceye ulaşmak çok da kolay değildir. Arabayı ortalama 2500 devirde yarım saat durduğu yerde çalıştırdığınızda partikül fitresinin sıcaklığı ancak 700 dereceye ulaşabilir.

     Şehir içinde araç kullanımında, özellikle sürekli kısa mesafelerle aracınızı kullanıyorsanız partikül filtresi hiç temizlenemiyor olabilir. Eğer ki aracı durduğu yerde sabit 2500 devirde yarım saat boyunca tutarsanız ve bunu her 20 bin kmde bir uygularsanız partikül filtresinin temizliği için çok olumlu bir uygulama olacaktır.

    Ancak bazı araçların partikül filtresinin bir girişinde ve bir de çıkışında boru olur. Bu borulardan ilki partiküle giren egsoz gazının miktarını ölçer, diğeri ise partikül filtresinden çıkan gazı ölçer. Eğer çıkan gaz basıncı giren gaz basıncından düşükse, beyin motora partikül filtresini temizlemek için sıvı kimyasal madde gönderir. Bu madde motor içerisinde yakıtla birlikte yanar. Motorun ısısı çok çabuk yükselerek partikülün temizlenmesi sağlanır.

    Partikül Filtresini Çeşitli Kimyasallar ile Temizleme ; 

    Piyasada, partikül fitresini temizlemek için bir çok kimyasal bulunur. Bu kimyasallar genelde motorun yakıt deposuna koyulur. Bu kimyasallar yakıtla birlikte motorda yandığında çıkan gazlar partikülün içerisinde deterjan etkisi göstererek partikülün peteklerindeki kurumun çözülerek dışarı atılması sağlanır.

    Partikül Filtresini Söküp Temizleme ; 

    Bu işlemde partikül filtresi araçtan komple sökülerek içerisi yine çeşitli kimyasallar ile yıkanarak temizlenir. Hatta piyasada partikül temizleyici çeşitli makinalar bile bulunmaktadır. Bu makinalarda da yine kimyasallar sayesinde partikül filtresi temizlenir.

    Partikül Filtresini Bilgisayardan Jenerasyon Yaparak Temizleme ;

    Partikül filtresini orjinal programlı cihazlara bağlayarak jenerasyon yaptırabilirsiniz. Bu işlem aslında yukarıda bahsettiğim yüksek devirde uzun süreli çalıştırmayla yapılandan pek de farklı değildir. Ama partikülün ısı derecesini ve daha fazlasını bilgisayar ekranında göreceğiniz için bunu tavsiye ederim.


     

     Mercedes Sprinter a Jenerasyon yapılırken çekmiştim ve sizinle de paylaşmak istedim. Beyne partikül filtresi arızası veren araca jenerasyon yaparak aracı bu dertten kurtaran Murat Usta araç sahibini baya sevindirdi. 2012 model Sprinter ın partikülü yaklaşık 7000 tl olunca sevinmesi normal tabi..

    PARTİKÜL FİLTRESİNİN ZARARLARI ;

    Partikül filtresinin faydalarının yanında aslında tıkalı olmadığı sürece motora zararı yoktur. Ancak tıkanmaya başladığında motora hararet yaptırabilir, yakıt sarfiyatınız artar, motorun performansı yüksek oranda düşer. Yani bu filtre kirli olmaya gelmez. O yüzden temizleme ve jenerasyon işlemlerini sık sık yaparak kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Yoksa başınız çok ağrıyabilir.
    Zararlarında birisi de tabiki değişmesi gerektiğindeki fiyatı. Maalesef ki arabalar parçalarının yanında bedava kalıyor, parçalara dünya para ödüyoruz..

    PARTİKÜL FİLTRESİ (DPF) FAYDALARI NELERDİR ;

    Otomobil üreticileri güç, konfor, yakıt tasarrufu gibi özelliklerde birbirleriyle yarışırken artık egsozdan çıkan karbon monoksit ve diğer zararlı maddeler için de yarışır haldeler. Kullanıcılar araç alırken artık emisyon değerlerine de bakar oldu. Aslında böyle de olması gerekiyor. İnsan sağlığı diğer tüm özelliklerin önüne geçmeli, araç alımında dikkat edilecek en önemli etkenlerden birisi olmalı. Partikül filtresine gelecek olursak partikülün tek faydası yukarıda da bahsettiğim gibi sadece insan ve çevre sağlığına zarar verecek karbon monoksit ve diğer zehirli gazların mümkün olduğunca süzelerek dışarı atılmasını önlemektir. Tek faydası da budur.
    Motora falan hiç bir faydası yoktur. Yakıt ekonomisi sağlamaz. 

    DİZEL PARTİKÜL FİLTRE SIVISI ;

    Yukarıda da bahsettiğim gibi partikül fitresinin bir giriş kısmında bir de çıkış kısmında ince boru bulunur. Borulardan beyin partikülün doluluğunu algılar. Partiküle giren gazın basıncı, partikülden çıkan gazın basıncından yüksek olursa beyin motorun içine partikül fitre sıvısı gönderir. Bu sıvı motor içerisinde yanarak motorun ısısı artırılır, dolayısıyla partikülün ısısı artırılır. Amaç partikül filtresinin bir an önce yüksek ısılara ulaşıp gözeneklerdeki kurumun yanarak egsozdan atılmasıdır.

    Dizel Partikül Filtre Sıvısının Değişimi ;

    Her markanın kendi sıvısı ayrıdır. O yüzden ucuz - pahalı demeden orjinal kendi sıvısını kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü motor silindir içerisine alınan bu sıvının yanma şeklinin farklı olduğunu algılarsa arıza lambası yanar. Hatta motor kendini korumaya bile alabilir.
    Partikül filtresi kimyasal sıvısını ortalam her 90 bin km de değiştirmeniz gerekir.

    Dizel Partikül Filtresi Sıvısının Erken Bitme Sebebi ;

    Aracınızı çoğunlukla düşük devirlerde kullanmanız ve kısa mesafe kullanmanız bunun nedenleridir. Çünkü kısa mesafelerde ve düşük devirlerlerde kullanımlarınızda partikül filtresi yüksek ısılara ulaşamaz ve içerisindeki kurumlar temizlenemez. Beyin de partikül filtresinin dolmaya başladığını anladığında sürekli partikül sıvısını motora vererek yüksek ısıya ulaşmak ister. Bu yüzden de partikül filtresinin sıvı çabuk biter. Aracınızı yüksek devirlerde kullanmanız bunun önüne geçecektir. En azından haftada bir gün aracınızı yüksek devirlerde ısınmasını sağlayarak kullanmanız fayda sağlayacaktır.

    Partikül filtresiyle ilgili aşağıda yorum yapabilir, sorularınızı İLETİŞİM panelinden gönderebilirsiniz, saygılarımla..

    20 Kasım 2014 Perşembe

    Otomobil Servislerinin Aldatma Yöntemi


    Pahalı motor yağı, erken fren değişimi, yüksek bakım maliyetleri… Bazı servislerin müşterilerini aldattıkları yöntemlerin birkaçı şeytanın bile aklına gelmeyebilir. Ancak kendinizi bunlardan koruyabilirsiniz.
    En baştan şunu belirtmeliyiz: Asla tüm servis ve mekanikerleri sorgusuz, sualsiz dolandırıcı listesine koymuyoruz.
    Hatta çoğunun mükemmel çalıştığını da biliyoruz. Ancak her iş kolunda olduğu gibi, burada da müşterilerini aldatmayı tercih eden çürük elmalar olduğu bir gerçek. Çünkü okur mektuplarında, tanımadığı ama bir şekilde mecbur kaldığı için girdiği serviste kazıklandığını belirten birçok şikayetle karşılaşıyoruz.
    Kötü niyetli işletmecilerin akıllarına gelen yöntemler oldukça zengin: Pahalı yağ değişimi, yapıldığı söylenen hayali tamiratlar, aşırı pahalı yedek parça fiyatları, zamanı gelmeden değiştirilen fren balataları ve benzeri sarf malzemeleri bunların sadece bazıları. En iyi niyetli şekilde “fatura şişirme” olarak adlandırabileceğimiz bu durumlardan, bazı noktalara dikkat ederek kaçınmanız mümkün.
    En sık rastlanan “fatura şişirme” yöntemlerinin bazılarını aşağıda listeledik:

    1 – Motor yağı

    İddia: En basit motorlara bile pahalı bir tür olan sentetik yağlar konuluyor. Pahalı yağı koyarak servis, yağ değişimindeki karını artırıyor. Öneri: Kullanım kitapçığında listelenen uygun yağı satın alıp yağ değişimini kendiniz yaptırın.

    2 – Kontrol I

    İddia: Pahalı motor yağı kullanıldığında bakım periyotlarının uzayacağı söyleniyor. Ancak çoğunlukla bu sürelere de uyulmadan müşteri servise çağırılıyor. Öneri: Değişken bakım periyotları yerine sabit periyotları tercih etmek genellikle daha uygun maliyetlidir.

    3 – Cam suyu

    İddia: İster konulmuş ister konulmamış olsun, faturalarda pahalı bir cam suyu katkısı kalemi mutlaka bulunur. Öneri: Servise gitmeden önce otomobilin cam suyu ikmal kabını ağzına kadar doldurun.

    4 – Kontrol II

    İddia: Fatura dökümünde yer alan bazı tamirat-değişim işlemlerinin aslında yapılmadığını gördüğümüz örneklere rastladık. Bu müşteriyi düpedüz kazıklamaktır. Öneri: Bazı kontrol noktaları oluşturun. Örneğin yedek lastiğin havasını boşaltın veya yağ filtresini zor fark edilecek bir şekilde işaretleyin. Bu tür kontrollerle faturada yazılan her şeyin gerçekten yapılıp yapılmadığını ortaya çıkarabilirsiniz.

    5 – TÜV’e hazırlık

    İddia: Kontroller sırasında müşteriye sadece ufak sorunlar bildiriliyor. Tamir sözleşmesi imzalandıktan sonra araçta çok daha fazla arızaya müdahale ediliyor. Öneri: Ucu açık sözleşmelere imza atmayın. Tamir edilecek kalemlerin tek tek listelenmesini ve fiyatlandırılmasını isteyin.

    6 – Küçük parçalar

    İddia: Fatura dökümünde yer alan bazı değişen parça kalemlerini açık bir şekilde sınıflandıramayabilirsiniz. Ayrıca ekstradan hesaplanmaması gereken işlere de rastlayabilirsiniz. Öneri: Faturadaki bu tür kalemleri tek tek kontrol edin, şüphelendiklerinizi servis yetkilisinin araç başında açıklamasını-göstermesini talep edin.

    7 – Azot gazı

    İddia: Lastik değişimlerinde müşterilere, yakıt tasarrufu sağlayacağı iddiasıyla lastiklerini azot gazıyla doldurmaları tavsiye edilir. Öneri: Atmosferdeki normal azot miktarı zaten yüzde 78’dir. Yani tamamını azotla doldurmak hiçbir fayda sağlamaz.

    8 – Frenler

    İddia: Fren diskleri ve balataları, olması gerekenden birkaç bin kilometre önceden, yani erken değiştirilir. Öneri: Burada sürücülerin endişelerinden para kazanılıyor. Değişeceği söylenen parçaları size göstermelerini isteyin.

    9 – Akü

    İddia: Bir otomobil yeterli şarj edilmemiş bir aküyle servise geliyor. Kontrolün ardından sürücüye, akünün artık kullanılamayacak durumda olduğu söyleniyor. Öneri: Yeni akü almadan önce eskisini tam şarj ettirin. Eğer bunun ardından da akü yeterli performansı vermiyorsa o zaman değiştirmelerine izin verin…

    16 Kasım 2014 Pazar

    Kütahya'lı Gençten Samimi Araç Tanıtımı :)

    Fiat Palio yu hiç kimse bu kadar güzel anlatamazdı sanırım, mutlaka izleyin ...  :)

    İstanbul Trafiği Yine Tehlikede...

    İstanbul trafiğinde tehlike yine eksik olmuyor. 2 adet Mini Cooper trafikteki araçlar arasında makas atarak hızla ilerliyor...


    13 Kasım 2014 Perşembe

    VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI VİDEO

    Yakıtın daha ateşleme yapılmadan zamanından önce patlamasına vuruntu denir. Bu zamansız patlama motora zarar verir. Vuruntu sensörü sinyali ile beyin (ecu) vuruntu olduğunu algılar ve motorun zarar görmesini önlemek için avansı ayarlar yani ateşleme zamanını değiştirir. Bu sayede yakıtın kendi kendine yanmasını engellemiş olur. Motorda vuruntu varsa beyinin almış olduğu önlemden dolayı motor gücü düşecek ve yakıt tüketim artacaktır.Vuruntu sensörü bozuk yada takılı olmadığı zaman beyin (ecu) bunu algılayacak ve sanki vuruntu varmış gibi korumalı mod durumunda çalışacaktır.





    11 Kasım 2014 Salı

    E-HDİ İLE HDİ MOTORLAR ARASINDAKİ FARKLAR

    Citroen C4 e-HDİ motor

            PSA'nın ürettiği HDİ motorlar başta Citroen ve Peugeot olmak üzere bir çok otomobil markasında kullanıldı. Sebebi, şüphesiz ki motorun mükemmel başarısı idi. Motorun sağladığı yüksek tork ve güç, kullanım rahatlığı, uzun ömürlü olması, ekonomik ve çevreci olması vazgeçilmez olmuştur.

            Ancak PSA bu motorunu daha da geliştirerek e-HDİ isimli motorunu markalarda kullanmaya başladı. e-HDİ motorun en önemli farkı kesinlikle yakıt ekonomisidir.
     Bunun yanında HDİ motora göre daha sessiz çalışması, düşük devirlerde daha çabuk toparlaması e-HDİ motoru HDİ den ayıran en önemli özelliklerdir.

            Ayrıca yanlış bilinen bir şeyi burada sizlere rahatlıkla söylemek isterim. Bir çok kişi e-HDİ motorun tek farkının start/stop özelliği olduğunu söylüyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum yanlış bilgidir. Resimdeki e-HDİ motorunu 2010 model Citroen C4 ten çektim ve arabada start/stop özelliği yoktur. Start/Stop u araçlar zaten artık standart olarak üretiyor. Yani bu ayrı bir teknoloji ve e-HDİ ile alakası yoktur. e-HDİ motorun üretimiyle start/stop un üretilmesi denk gelme olayını insanlar e-HDİ motorun tek farkı start/stop tur diyorlar, kesinlikle yanlıştır.

            HDİ ile e-HDİ arasındanki fark, yazılımın geliştirilip değiştirilmesi ile büyümüştür.. Ayrıca silindir içerisindeki yanma odalarına giren hava miktarı e-HDİ motorda daha fazla artırılmış olup, turbosu geliştirilmiştir. Bu değişikliklerin etkisi de az yakıtla daha fazla güç olmuştur.

      e-HDİ 2010 yılının sonlarına doğru yine ilk olarak Citroen de kullanılmıştır.

    1 Kasım 2014 Cumartesi

    FREN SİSTEMİ ARIZA VE BAKIMI VİDEO

           

    Fren Sisteminin Çalışması Açıklamasından Sonra Fren Sistemindeki Arızalar ve Bakımlar Ayrıntılı Olarak Video'da Anlatılmıştır.                                                                                      

    31 Ekim 2014 Cuma

    HONDA ACCORT POLEN FİLTRESİNİN YERİ VE SÖKME İŞLEMİ ( Yeni Kasa )

    HONDA ACCORT POLEN FİLTRESİ SÖKME

    Honda Accort un polen filtresini sökmek aslında çok basittir ancak sökmede acemilik çekenlere veya da yerini bilmeyenlere detaylı olarak tarif etmeye çalıştım.

    Honda Accort (2008 - 2013)

    Öncelikle aracın torpido kapağını açıyoruz ve torpido içinde eşya koyma bölmesi olan plastiği kendimize doğru çekerek çıkarıyoruz. ( Resim 1de )

    Resim 1

    Plastik parçayı çıkardıktan sonra karşınızda plastik kapağı görürsünüz.

    O kapağın da kenarlarında tırnaklar vardır. İşaret parmaklarınızla o tırnaklara resimdeki ok yönünde bastırarak kapağı kendinize doğru çektiğinizde kapak çıkacaktır. ( Resim 2de )

    Resim 2

    2. resimdeki kapağı çıkardıktan sonra yine benzer bir kapak göreceksiniz. Onu da yine resimdeki gibi ok yönlerinde yandaki tırnaklarına basarak çıkarınız. Zaten o kapakla birlikte polen filtresini de çekmiş olursunuz.
    Resim 3


    Polen filtresini plastik kılıfından çıkarıp yenisini yerleştirin. Yeni filtreyi yerleştirirken düzgün oturmasına dikkat edin..


    Periyodik ve Ağır Bakımlarda Aracınıza Neler Yapılmalıdır ? Tıklayın..

    19 Ekim 2014 Pazar

    Motor Soğutma Suyunun Bakımı

         
    Opet Antifriz ( örnek )
    Motor soğutma sisteminin görevi; motor parçalarının aşırı ısınmasını önlemek, motorun çalışma sıcaklığına en kısa sürede gelmesini ve motordan en yüksek verimi alabilmek için motor sıcaklığının belirli bir değerde kalmasını sağlamaktır.


         Soğutma sisteminde kullanılan soğutma suyunun motor parçaları üzerinde korozyona neden olmasını engellemek ve soğuk hava şartlarında motor içinde donarak motor parçalarına zarar vermesini engellemek amacıyla antifriz gibi çözeltiler kullanılır.

         Motor soğutma suyu ve içine katılan çözeltilerin ısıyı taşıyabilme kapasitesi ısıl ve kimyasal değişimlere bağlı olarak azalır. Başka bir deyişle motorun çalışması sırasında oluşan ısı değişikleri ve kimyasal tepkimeler nedeniyle soğutma sıvısının kimyasal yapısı görevini yapamayacak şekilde bozulur. Bu nedenle soğutma sıvısı periyodik olarak değiştirilmelidir.

         Değiştirilmesi dışındaki periyotlarda ise eksiklik varsa saf su/antifriz ilave edilerek soğutma suyu seviyesi tamamlanmalıdır. Yine bu periyotlarda antifriz bomemetresi ile soğutma sıvısının derecesi tespit edilerek gerekli sıvı ayarlamaları yapılmalıdır.

    12 Ekim 2014 Pazar

    Motorun Periyodik Bakımları

    1. Hava Filtresi Bakımı

             Motorun çalışması sırasında motor silindirlerine büyük miktarlarda hava alınır. 
    Silindirler içine alınan havanın toz veya kum gibi aşındırıcılardan temizlenmesi amacıyla 
    hava filtreleri kullanılır.



             Hava filtresi içindeki filtre elemanı, motora giren hava içinden geçerken zararlı 
    parçacıkları tutar. Filtre elemanı, zamanla havanın içindeki yabancı maddelerin üzerinde 
    birikmesi nedeniyle hava geçirgenliğini kaybeder. Bu duruma hava filtresinin tıkanması da 
    denir. Dolayısı ile periyodik bakımdaki değişim dışındaki zamanlarda, filtreye giriş yönünün aksi yönde basınçlı hava tutularak filtre zaman zaman temizlenebilir.



             Hava filtresinin tıkanması, motorun içine (silindirlere) giren hava akışında zorlanmaya neden olur. Böyle bir durumda motor çekişten düşer, yakıt sarfiyatı artar ve motorun performansı düşer. Bu nedenle hava filtre elemanın periyodik olarak değiştirilmesi gereklidir. Yağ banyolu filtreler ise zaman zaman temizlenir ve içindeki yağ yenilenir.

    Kağıt elemanlı Hava Filtresi

    Yakıt Filtresi Bakımı

    Yakıt filtresi, yakıt içindeki yabancı maddelerin yakıttan ayrıştırılması için kullanılır. Böylece yabancı maddelerin yakıt sistemi elemanlarına ulaşması engellenir.

    Yakıt deposu içindeki yakıt dikkate değer bir miktarda yabancı madde ve su ihtiva edebilir. Yabancı maddelerin ve suyun yakıt sistemi elemanlarına ulaşması durumda tıkanıklıklara, aşınmalara ve korozyon gibi sorunlara yol açarak yakıt sisteminin arızalanmasına neden olur.

    Yakıtı süzme görevini yürüten yakıt filtresi, yakıtı süzerken üzerinde biriken yabancı maddelerden dolayı tıkandığında veya süzme görevini tam yapamaz duruma geldiğinde filtre performansında düşme olur. Bu durum yakıt sistemine yeterli miktarda yakıtın ulaşmasına engel olur. Sonuçta motorda düzensiz çalışma meydana gelir ve motorun performansı düşer.

    Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı yakıt filtreleri periyodik olarak değiştirilmelidir.

    Bujilerin, Buji Kablolarının Bakımı

    Bujilerin görevi, silindir içinde sıkıştırılmış olan yakıt hava karışımını bir elektrik kıvılcımı ile ateşlemektir.

    Bujilerin Durumu

    Buji elektrotları yanma odasındaki zor şartlar nedeniyle zamanla erozyona uğrar ve elektronların arasındaki boşluk artar. Bu durum kıvılcımın elektrotlar (tırnaklar) arasından atlamasını zorlaştırır.



    Ayrıca motorun çalışması sırasında bujinin uç izolatörü ve elektrotlar üzerinde yanma sonucu oluşan partiküller birikir. Bu biriken atıklar kısa devreye neden olarak kıvılcımın tırnaklar arasından atlamasını engeller. Bu durum ateşlemenin kötüleşmesine ve motor performansının düşmesine neden olur. Motor yeterli gücü ve torku üretemez, yakıt sarfiyatı artar, motor düzensiz çalışır.

    Yukarıda belirtilen sebeplerden dolayı bujiler zamanla görevini tam olarak yerine getiremez bir hâle gelir. Bu nedenle bujiler periyodik bakımlar sırasında değiştirilir. Periyodik olarak ömrünü doldurmamış ve iyi durumdaki bujiler ise kum püskürtmeli buji temizleme cihazı ile temizlenip sentil kullanılarak katalog değerine göre tırnak aralıkları ayarlanır. Bu şekilde buji tekrar kullanılabilir. Temizleme cihazı yok ise tel fırça kullanarak bujiye zarar vermeden tırnakları üzerindeki kurumlar temizlenebilir.

    Buji elektrotları, yanma odasına motor yağının girmesiyle ıslak yağlanmaya sebep olur. Yağlanmış buji, temizlenip kurulanır ve ayarı yapıldıktan sonra yerine tekrar takılarak kullanılabilir.

    Buji elektrotları aşınmış, burun porseleninde çukurcuklar meydana gelmiş ve kirli kahverengi renge bürünmüş, yüzeylerde az miktarda ince bir karbon tabakası oluşmuş olan buji görevini iyi yerine getirmiş fakat artık değişme zamanı gelmiş demektir. Standart bujilerin ortalama kullanım süresi 10000/15000 km’dir Yenisiyle değiştirmek gerekir.

    Buji kablolarının (yüksek gerilim kabloları) görevi, distribütördeki yüksek voltajlı akımın bujilere ulaştırılmasını sağlamaktır. Kablo izolesi zamanla özelliğini yitirerek yüksek voltajlı akımın, komşu buji kabloları üzerinden veya doğrudan şasiye kısa devre yapmasına neden olur. Bu arıza, karanlıkta veya az ışık olan ortamlarda motor çalışırken gözle görülebilir. Bu durumda buji kablolarının değiştirilmesi gereklidir (Not: Buji kabloları değiştirilirken direnç farkını ortadan kaldırmak için bütün buji kabloları değiştirilmelidir.).

    Motor üzerinden sökülen bujilerin durumuna bakılarak motor çalışması hakkında bilgi edinilmesi mümkündür.

    Ateşleme Sisteminin Bakımı

    Ateşleme sistemi, benzinli motorlarda silindirlere alınan yakıt-hava karışımının tutuşturulması için sıkıştırma zamanı sonuna doğru gerekli olan kıvılcımın oluşturulmasını sağlayan sistemdir. Belli zaman ve çalışma aralıklarında ateşleme sistemi parçalarının periyodik bakımı yapılmalıdır.

    Ateşleme sistemini oluşturan parçaların akü, kontak anahtarı, bobin, distribütör, buji kabloları ve buji oldukları daha önce ifade edilmişti. Bu parçaların bir kısmı belirli periyotlarda kontrol edilmeli ve buji gibi bazı parçaları değiştirilmelidir. Aksi hâlde motor çekişinin düşmesine ve yakıt tüketiminin artmasına neden olur.

    Yakıt Sisteminin (Dizel ve Benzinli) Bakımı

    Dizel ve benzinli araçlar belli zaman ve çalışma aralıklarında yakıt deposu, yakıt depo kapağı, yakıt filtresi, hava filtresi, karbon kanister, enjektörler, yakıt pompası, sistemdeki sensörler, bağlantı parçaları, boruları ve diğer yakıt sistemine ait olan parçaların fiziki, elektriki ve sızıntı kontrolleri yapılır. Ayrıca belirli periyotlarda yakıt ve hava filtrelerinin değişimi ile beraber diğer parçaların da periyodik kontrolleri yapılmalıdır.

    Motor Havalandırma (Pozitif Karter Havalandırma) Sisteminin Bakımı

    Motor çalışırken yanma odasındaki yanmış hidrokarbonlar ve gazlar, segman ağız aralıklarından ve segmanlar ile silindir cidarları arasından kartere kaçar. Ayrıca karter içindeki motor yağının bir kısmı buharlaşarak motor parçaları üzerinden aşındırıcı etkiye neden olur.

    Karter içindeki yağ buharının ve yanma odasında gelen gazların karterden uzaklaştırılması gerekir. Bu nedenle motor havalandırma sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemlere pozitif karter havalandırma sistemleri (PCV) (Positive crankcase ventilation system) de denir. PCV sistemi karter içindeki istenmeyen gazları emme sistemine dâhil eder. Böylece söz konusu gazlar yanma odasında yakılarak doğaya zarar vermeyecek hâle getirilir.

    PCV valfi emme manifoldu içine gönderilen kaçak gaz miktarını motor yükünün durumuna göre doğru orantılı olarak kontrol eder. Bu durum, kaçak gaz miktarının emme manifoldundaki vakum gücü ile ters orantılı olarak kontrol edilmelidir. PCV sisteminin doğru şekilde çalışmaması durumunda hava-yakıt karışımı doğru olarak ayarlanmaz. Bu durum motorun verimsiz çalışmasına neden olur. Ayrıca karter iç basıncının yükselmesi nedeniyle yanan motor yağı miktarı artar.

    Bu nedenle PCV valfinin, havalandırma hortumları ve bağlantılarının periyodik olarak kontrol edilmesi gerekir.

    Konuylu soru ve görüşlerinizi yorum kısmından iletebilirsiniz.


    Bunlar da ilginizi çekebilir ;


    Triger Kayışı Nedir

    Opar ve Magneti Marelli Birleşti


    Motor Yağlama Sistemi ve Parçaları
             

    2 Ekim 2014 Perşembe

    Volkswagen Ticari Araç'ın yeni web sitesi yayına girdi

    Dijital platformdaki yenilikçi yaklaşımı ve sosyal medya kullanımına getirdiği farklılıklarla öne çıkan Volkswagen Ticari Araç’ın yeni web sitesi açıldı.

    Tasarımı ve işlevselliği ile fark yaratan web sitesi, müşteri talepleri ve satın alma davranışları dikkate alınarak hazırlandı. 

    Volkswagen Ticari Araç’ın yeni web sitesi, sunduğu kolaylıklarla fark yaratıyor. Kararsız kullanıcıların beş modele kadar kıyaslama yapabileceği “dinamik model karşılaştırma ekranı” kullanıma sunulan yenilikler arasında yer alıyor. Bu özelliğe göre modeller arasında farklılık gösteren donanımlar, listenin en altında farklı renkle sıralanıyor. Ayrıca yeni “detaylı model filtre ekranı”, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda kendilerine uygun modeli kolayca seçmelerine imkân sağlıyor. Bu özellikler sayesinde kullanıcıların karar verme sürecinin kısalması amaçlanıyor.

    Seçtiğiniz model için kredinizi de hesaplıyor
    Sitede sunulan bir başka yenilik ise, VDF sitesiyle entegre olarak çalışan ‘Kredi Hesaplama Ekranı’. Entegre sistem sayesinde kullanıcılar, seçtikleri model için azami ne kadar kredi gerektiği, ödeme planları, faizler gibi birçok bilgiye sahip olabiliyor. Aynı zamanda kredi için ön başvuru yapabiliyor.

    Göz hareketleriyle kumanda teknolojisi
    En büyük yeniliklerden biri model seçme ekranının göz ile kumanda edilebilmesi.  Web sitesi kullanıcıları, bilgisayarın kamerasını kullanarak göz hareketleriyle sayfayı kumada edebiliyor. Bu sayede ihtiyaçlarına göre, kendilerine uygun modeli ister manuel ister göz hareketleriyle seçebiliyor. 

    Bu sıra dışı teknoloji, site içinde yer alan Amarok sayfasındaki mikrosite ekranında da kullanılabiliyor. Bu ekranda kum, toprak, asfalt, taş parkur seçeneklerinde Amarok ile sanal bir sürüş deneyimi yaşanıyor.

    Interaktif ana sayfa
    Web sitesini açar açmaz kullanıcının dikkatini çeken interaktif ana sayfa, fare ile etkileşime geçerek ana sayfadaki görseli hareketlendiriyor. Kullanıcılara farklı bir deneyim sunan etkileşimli yapısı sayesinde, sitede kalma süresinin artırılması hedefleniyor.

    Yeni Parallax tasarım 
    Değişen kullanıcı alışkanlıkları doğrultusunda tasarlanan yeni web sitesinde, akıllı telefonlarda ve tabletlerde kullanılan deneyim masaüstüne taşınıyor. Dijital dünyaya yeni iOS8 ve Windows sürümüyle giren basit ve sade tasarım, Parallax teknolojisiyle Volkswagen Ticari Araç web sitesinde buluşuyor. 

    Akıllı cihazlarla kullanıcıların hayatına giren ve yukarı-aşağı hareketlerle sayfada gezebilmeyi sağlayan Parallax tasarım sayesinde, her model mikro site mantığıyla ayrışıyor. 

    Tüm cihazlarda uyumlu
    Dijital çağın getirdiği çok ekranlı yaşama uyum sağlayabilen HTML5 formatında hazırlanan yeni web sitesi, mobil cihazların yanı sıra, tabletlerde de sorunsuz çalışıyor.

    Kullanıcı taleplerine cevap veren web sitesi
    Web sitesinde kullanılan teknoloji, kullanıcıların araştırdıkları modeli fark ederek, ekrana ilgilendiği model bazında özel bir bilgi formu çıkarıyor. Kullanıcı ekrana gelen formu doldurduğu takdirde, kendisinin belirleyeceği yetkili satıcı tarafından aranıyor ve test sürüşüne davet ediliyor. Bu sayede kullanıcıların bulundukları yerden hızlıca yetkili satıcıyla iletişime geçmesi sağlanıyor.   

    Web adresi için: ticariarac.vw.com.tr

    Bir boomads advertorial içeriğidir.

    28 Eylül 2014 Pazar

    LPG ' li Araçlarda Gaz Kokusunun Sebepleri ve Detaylı Anlatım

    Aracınızdan LPG Kokusu Geliyorsa..

    Aracınız ister enjeksiyonlu olsun ister karbüratörlü olsun gaz kokusu lpg li her aracın başına gelebilir.
    Aracınızdan gaz kokusu gelmesinin sebeplerini altta sıraladım.

    1- Katkılı otogazların bir miktar koku yaptığını artık herkes biliyor. Koku katkılı bir gaz almanızın ardından başladı ise onu bitirip başka bir istasyondan farklı lpg almanızı öneririm.

    2- Gaz kokusunun diğer ve en önemli sebeplerinden biri de kaçak olmasıdır. Lpg sisteminin borularından, bağlantı vidalarından, enjektör hortumlarından vs. kaçak olursa koku yapar. Bu kaçağı tespit etmek için mutlaka bir lpg ciye gidip makineyle Gaz kaçak testi yaptırmanızı öneririm. 
    Lpg tankı üzerindeki şamandıra yoğun lpg kaçağı olması halinde otomatik olarak gazı keser. Ancak bunun için gazın çok yoğun kaçması gerekir. Yani az kaçaklarda bu sistem iş yapmaz. Lpgciler makinayla detaylı olarak kaçak olup olmadığını kontrol ederek kaçağı tespit ederler.

    3- Aldığınız Lpg katkılı veya yağlı ise regülatör veya başka yerlerin yağlanmasına sebep olur, o da ısınınca koku yapabilir.

    4- Lpg Regülatörü arızalı ise motora gönderdiği gazın miktarını artırarak hem koku yapmasına hem de motorun bozuk çalışmasına sebep olur. TAbi yakıtınız da fazla bir artış olur.

    5- Lpg nin beyni motordaki sıcak suyun içinde dolaşıp gazı yoğunlaştırmasıyla çalışır. Yani lpg beyninin içine herhangi bir sebepten dolayı sıcak su girmezse beyin göndereceği gazın miktarını algılayamaz ve motora 5 katına kadar fazla yakıt gönderebilir. Lpg beyninin üstü karlayarak beyaz buzlar oluştuğunu veya dokunduğunuzda çok soğuk olduğunu hissedersiniz. Bu durumda hem motor düzgün çalışmaz hem de motor gelen gazların hepsini yakamayacağı aşırı bir gaz kokusu oluşur. 


    6- Lpg beyninin içindeki diyafram bozulursa yine aynı şekilde 5. maddedeki sebepleri yaşatır.

    7- Egsoz delik olursa motordan çıkan yanmış gazlar sizin burnunuza lpg kokusu olarak gelir. Egsozun sağlam olduğundan emin olun.

    Bunlar da ilginizi çekebilir ;





    23 Eylül 2014 Salı

    Merhabalar ;

           Uzun bir süre yoğun iş sebebiyle siteyle ilgilenemedim. Bu zamanda bir çok kişi iletişim panelinden veya konu altlarına yorum bırakarak sorunlarını belirtmişler. Yakın zamanda cevap veremediğim için üzgünüm. Aradan epey zaman geçtiği için soruları yanıtlamak istemedim. Ama hala sorusunun cevabını takip eden kullanıcılarımız varsa sorularını tekrar belirtsinler onları cevaplamaya çalışacağım.  Anlayışınız için teşekkür ederim.

    2 Eylül 2014 Salı

    RENGİ CEP TELEFONUYLA DEĞİŞEBİLEN HARİKA FAR




    RENGİ CEP TELEFONUYLA DEĞİŞEBİLEN HARİKA FAR...

    HURDA ARAÇ ALIMI TORBA YASASI 2014

    Hurda Araç Alımı Torba Yasa 20 Yaş Üstü Araç Alımı 2014 - Güncel

    HIZ YAPMADAN ÖNCE BİR DAHA DÜŞÜNÜN!

    193 Km/h ile Duvara Çarpma Testi Ford Focus.


    28 Ağustos 2014 Perşembe

    Peugeot 407 Arkadan Gelen Gıcırtı Sesi Sebepleri

        Peugeot 407 Arkadaki Gıcırtı Sesi

          Peugeot 407 kullanan herkesin başına arkadan gelen gıcırtı problemi gelmiştir veya da gelecektir. Yolun eğimlerinde, kasislerden geçişte, arabaya birisi oturduğunda vs. yani kasanın her esnemesinde bu sinir bozucu gıcırtı sesi duyulur. Şimdiye kadar en az 20-30 407 nin böyle gıcırtı arızasıyla karşılaştım.

          Sesin sebebi arka viraj demir lastikleridir. Viraj demirini askıda sabit tutan kol ile viraj demir çubuğunun arasında tıkırtı sesi yapmaması için ve viraj demir çubuğunun rahatça hareket edebilmesi için lastik bulunur. Aracın kasası veya süspansiyonu her esnemesinde viraj demiri lastiğin içerisinde bir miktar dönercesine hareket eder. Lastiğin özelliği bozulduğunda veya devamlı yoldan ıslandığı için pas vs olduğunda gıcırtı sesi yapmasına sebep olur.
          Çözümü ise lastiğin sökülüp yenisi ile değiştirmektir veya içini kaliteli bir gres yağı ile yağlayıp takmaktır. Ancak lastiği sökmeden dışarıdan kenarlarına felan yağ sürmenizin hiç bir faydası olacağını düşünmüyorum.
    Arka viraj demir lastiklerinin hangisi olduğunu aracın arka tamponundan eğilip baktığınızda görebilirsiniz. Bu konuda alttaki fotoğraflar size daha iyi yardımcı olacaktır.


         Gıcırtı sesini yapma ihtimali yüksek parçalardan biri de arkadaki Z rotlardır. Z rotların da başlıklarının içindeki plastik fiber sertleşirse yine gıcırtı sesine sebep olur. Bunun çözümü de Z rotları değiştirmektir.

    407 viraj demir çubuğu ve lastiği, Z rot


    Peugeot 407 Viraj demir lastiği

    Peugeot 407 Viraj demir lastiği

    Peugeot 407 arka süspansiyon