25 Kasım 2014 Salı

(DPF) DİZEL PARTİKÜL FİLTRESİ

PARTİKÜL FİLTRESİ (DPF) NEDİR, TEMİZLEME İŞLEMLERİ, ÇALIŞMA SİSTEMİ ve ÇÖZÜM ÖNERİLERİ 

PARTİKÜL FİLTRESİ NEDİR ;

 Partikül filtresi yeni nesil dizel araçların egsoz sistemlerinde, sırf çevre ve insan sağlığına daha az zarar vermek için kullanılan bir parçadır. Motorun egsoz manifoldundan çıkan gazların ilk geçtiği yerdir partikül filtresi. Dışarıdan baktığınızda tipik bir susturucuya benzer ancak içerisinde küçük küçük gözenekler vardır. Bu gözenekler tam olarak yanmamış yakıtın dışarı yani çevreye atılmasını önleyerek içerisinde hapseder. Partikül terimi çeşitli sebepler sonucu tam yanmamış katı veya sıvı maddelere denir. Buradan da anlaşılıyor ki kısaca partikül filtresi tam olarak yanmamış gazları filtrelemeye yarıyor.

Peugeot Partikül Filtresi

PARTİKÜL FİLTRESİ ÇALIŞMA SİSTEMİ ;

Partikül filtresi içerisinde petek şeklinde çok küçük gözeneklerden oluşur. Egsozdan çıkan gazlar bu gözeneklerden geçer. Egsoz gazı içerisindeki çevreye aşırı zararlı olan tam yanmamış yakıt kurumu bu peteklere yapışarak çevrenin kirlenmesi önlenir. Ancak bu kurumlar gözeneklerde sürekli kalmazlar, çünkü partikül kurumlarla tıkanarak motorun çalışması zorlanır, yakıt sarfiyatı ve motorun ısısı artar.
 Partikülün ısı derecesi ortalama 700 dereceye ulaştığında bu kurum parçacıkları yanarak çevreye zararı etkisiz hale gelir ve dışarı atılır.

Bu 700 derecelik sıcaklığa ulaşma olayını algılayıcılar sayesinde yaparken, bunu bazen sizin yaptırmanız da gerekir. Bununla ilgili ayrıntıları aşağıda yazdım.

PARTİKÜL FİLTRESİ TEMİZLEME - JENERASYON ;

Yüksek Isıyla Temizleme ;  

Bu işlem aslında her araçta kendiliğinden olan bir işlemdir. Partikül filtresini 700 dereceya ulaştığında içerisindeki kurumları yakarak dışarıya atar. Ancak 700 dereceye ulaşmak çok da kolay değildir. Arabayı ortalama 2500 devirde yarım saat durduğu yerde çalıştırdığınızda partikül fitresinin sıcaklığı ancak 700 dereceye ulaşabilir.

 Şehir içinde araç kullanımında, özellikle sürekli kısa mesafelerle aracınızı kullanıyorsanız partikül filtresi hiç temizlenemiyor olabilir. Eğer ki aracı durduğu yerde sabit 2500 devirde yarım saat boyunca tutarsanız ve bunu her 20 bin kmde bir uygularsanız partikül filtresinin temizliği için çok olumlu bir uygulama olacaktır.

Ancak bazı araçların partikül filtresinin bir girişinde ve bir de çıkışında boru olur. Bu borulardan ilki partiküle giren egsoz gazının miktarını ölçer, diğeri ise partikül filtresinden çıkan gazı ölçer. Eğer çıkan gaz basıncı giren gaz basıncından düşükse, beyin motora partikül filtresini temizlemek için sıvı kimyasal madde gönderir. Bu madde motor içerisinde yakıtla birlikte yanar. Motorun ısısı çok çabuk yükselerek partikülün temizlenmesi sağlanır.

Partikül Filtresini Çeşitli Kimyasallar ile Temizleme ; 

Piyasada, partikül fitresini temizlemek için bir çok kimyasal bulunur. Bu kimyasallar genelde motorun yakıt deposuna koyulur. Bu kimyasallar yakıtla birlikte motorda yandığında çıkan gazlar partikülün içerisinde deterjan etkisi göstererek partikülün peteklerindeki kurumun çözülerek dışarı atılması sağlanır.

Partikül Filtresini Söküp Temizleme ; 

Bu işlemde partikül filtresi araçtan komple sökülerek içerisi yine çeşitli kimyasallar ile yıkanarak temizlenir. Hatta piyasada partikül temizleyici çeşitli makinalar bile bulunmaktadır. Bu makinalarda da yine kimyasallar sayesinde partikül filtresi temizlenir.

Partikül Filtresini Bilgisayardan Jenerasyon Yaparak Temizleme ;

Partikül filtresini orjinal programlı cihazlara bağlayarak jenerasyon yaptırabilirsiniz. Bu işlem aslında yukarıda bahsettiğim yüksek devirde uzun süreli çalıştırmayla yapılandan pek de farklı değildir. Ama partikülün ısı derecesini ve daha fazlasını bilgisayar ekranında göreceğiniz için bunu tavsiye ederim.


 

 Mercedes Sprinter a Jenerasyon yapılırken çekmiştim ve sizinle de paylaşmak istedim. Beyne partikül filtresi arızası veren araca jenerasyon yaparak aracı bu dertten kurtaran Murat Usta araç sahibini baya sevindirdi. 2012 model Sprinter ın partikülü yaklaşık 7000 tl olunca sevinmesi normal tabi..

PARTİKÜL FİLTRESİNİN ZARARLARI ;

Partikül filtresinin faydalarının yanında aslında tıkalı olmadığı sürece motora zararı yoktur. Ancak tıkanmaya başladığında motora hararet yaptırabilir, yakıt sarfiyatınız artar, motorun performansı yüksek oranda düşer. Yani bu filtre kirli olmaya gelmez. O yüzden temizleme ve jenerasyon işlemlerini sık sık yaparak kontrol ettirmenizi tavsiye ederim. Yoksa başınız çok ağrıyabilir.
Zararlarında birisi de tabiki değişmesi gerektiğindeki fiyatı. Maalesef ki arabalar parçalarının yanında bedava kalıyor, parçalara dünya para ödüyoruz..

PARTİKÜL FİLTRESİ (DPF) FAYDALARI NELERDİR ;

Otomobil üreticileri güç, konfor, yakıt tasarrufu gibi özelliklerde birbirleriyle yarışırken artık egsozdan çıkan karbon monoksit ve diğer zararlı maddeler için de yarışır haldeler. Kullanıcılar araç alırken artık emisyon değerlerine de bakar oldu. Aslında böyle de olması gerekiyor. İnsan sağlığı diğer tüm özelliklerin önüne geçmeli, araç alımında dikkat edilecek en önemli etkenlerden birisi olmalı. Partikül filtresine gelecek olursak partikülün tek faydası yukarıda da bahsettiğim gibi sadece insan ve çevre sağlığına zarar verecek karbon monoksit ve diğer zehirli gazların mümkün olduğunca süzelerek dışarı atılmasını önlemektir. Tek faydası da budur.
Motora falan hiç bir faydası yoktur. Yakıt ekonomisi sağlamaz. 

DİZEL PARTİKÜL FİLTRE SIVISI ;

Yukarıda da bahsettiğim gibi partikül fitresinin bir giriş kısmında bir de çıkış kısmında ince boru bulunur. Borulardan beyin partikülün doluluğunu algılar. Partiküle giren gazın basıncı, partikülden çıkan gazın basıncından yüksek olursa beyin motorun içine partikül fitre sıvısı gönderir. Bu sıvı motor içerisinde yanarak motorun ısısı artırılır, dolayısıyla partikülün ısısı artırılır. Amaç partikül filtresinin bir an önce yüksek ısılara ulaşıp gözeneklerdeki kurumun yanarak egsozdan atılmasıdır.

Dizel Partikül Filtre Sıvısının Değişimi ;

Her markanın kendi sıvısı ayrıdır. O yüzden ucuz - pahalı demeden orjinal kendi sıvısını kullanmanızı tavsiye ederim. Çünkü motor silindir içerisine alınan bu sıvının yanma şeklinin farklı olduğunu algılarsa arıza lambası yanar. Hatta motor kendini korumaya bile alabilir.
Partikül filtresi kimyasal sıvısını ortalam her 90 bin km de değiştirmeniz gerekir.

Dizel Partikül Filtresi Sıvısının Erken Bitme Sebebi ;

Aracınızı çoğunlukla düşük devirlerde kullanmanız ve kısa mesafe kullanmanız bunun nedenleridir. Çünkü kısa mesafelerde ve düşük devirlerlerde kullanımlarınızda partikül filtresi yüksek ısılara ulaşamaz ve içerisindeki kurumlar temizlenemez. Beyin de partikül filtresinin dolmaya başladığını anladığında sürekli partikül sıvısını motora vererek yüksek ısıya ulaşmak ister. Bu yüzden de partikül filtresinin sıvı çabuk biter. Aracınızı yüksek devirlerde kullanmanız bunun önüne geçecektir. En azından haftada bir gün aracınızı yüksek devirlerde ısınmasını sağlayarak kullanmanız fayda sağlayacaktır.

Partikül filtresiyle ilgili aşağıda yorum yapabilir, sorularınızı İLETİŞİM panelinden gönderebilirsiniz, saygılarımla..

20 Kasım 2014 Perşembe

Otomobil Servislerinin Aldatma Yöntemi


Pahalı motor yağı, erken fren değişimi, yüksek bakım maliyetleri… Bazı servislerin müşterilerini aldattıkları yöntemlerin birkaçı şeytanın bile aklına gelmeyebilir. Ancak kendinizi bunlardan koruyabilirsiniz.
En baştan şunu belirtmeliyiz: Asla tüm servis ve mekanikerleri sorgusuz, sualsiz dolandırıcı listesine koymuyoruz.
Hatta çoğunun mükemmel çalıştığını da biliyoruz. Ancak her iş kolunda olduğu gibi, burada da müşterilerini aldatmayı tercih eden çürük elmalar olduğu bir gerçek. Çünkü okur mektuplarında, tanımadığı ama bir şekilde mecbur kaldığı için girdiği serviste kazıklandığını belirten birçok şikayetle karşılaşıyoruz.
Kötü niyetli işletmecilerin akıllarına gelen yöntemler oldukça zengin: Pahalı yağ değişimi, yapıldığı söylenen hayali tamiratlar, aşırı pahalı yedek parça fiyatları, zamanı gelmeden değiştirilen fren balataları ve benzeri sarf malzemeleri bunların sadece bazıları. En iyi niyetli şekilde “fatura şişirme” olarak adlandırabileceğimiz bu durumlardan, bazı noktalara dikkat ederek kaçınmanız mümkün.
En sık rastlanan “fatura şişirme” yöntemlerinin bazılarını aşağıda listeledik:

1 – Motor yağı

İddia: En basit motorlara bile pahalı bir tür olan sentetik yağlar konuluyor. Pahalı yağı koyarak servis, yağ değişimindeki karını artırıyor. Öneri: Kullanım kitapçığında listelenen uygun yağı satın alıp yağ değişimini kendiniz yaptırın.

2 – Kontrol I

İddia: Pahalı motor yağı kullanıldığında bakım periyotlarının uzayacağı söyleniyor. Ancak çoğunlukla bu sürelere de uyulmadan müşteri servise çağırılıyor. Öneri: Değişken bakım periyotları yerine sabit periyotları tercih etmek genellikle daha uygun maliyetlidir.

3 – Cam suyu

İddia: İster konulmuş ister konulmamış olsun, faturalarda pahalı bir cam suyu katkısı kalemi mutlaka bulunur. Öneri: Servise gitmeden önce otomobilin cam suyu ikmal kabını ağzına kadar doldurun.

4 – Kontrol II

İddia: Fatura dökümünde yer alan bazı tamirat-değişim işlemlerinin aslında yapılmadığını gördüğümüz örneklere rastladık. Bu müşteriyi düpedüz kazıklamaktır. Öneri: Bazı kontrol noktaları oluşturun. Örneğin yedek lastiğin havasını boşaltın veya yağ filtresini zor fark edilecek bir şekilde işaretleyin. Bu tür kontrollerle faturada yazılan her şeyin gerçekten yapılıp yapılmadığını ortaya çıkarabilirsiniz.

5 – TÜV’e hazırlık

İddia: Kontroller sırasında müşteriye sadece ufak sorunlar bildiriliyor. Tamir sözleşmesi imzalandıktan sonra araçta çok daha fazla arızaya müdahale ediliyor. Öneri: Ucu açık sözleşmelere imza atmayın. Tamir edilecek kalemlerin tek tek listelenmesini ve fiyatlandırılmasını isteyin.

6 – Küçük parçalar

İddia: Fatura dökümünde yer alan bazı değişen parça kalemlerini açık bir şekilde sınıflandıramayabilirsiniz. Ayrıca ekstradan hesaplanmaması gereken işlere de rastlayabilirsiniz. Öneri: Faturadaki bu tür kalemleri tek tek kontrol edin, şüphelendiklerinizi servis yetkilisinin araç başında açıklamasını-göstermesini talep edin.

7 – Azot gazı

İddia: Lastik değişimlerinde müşterilere, yakıt tasarrufu sağlayacağı iddiasıyla lastiklerini azot gazıyla doldurmaları tavsiye edilir. Öneri: Atmosferdeki normal azot miktarı zaten yüzde 78’dir. Yani tamamını azotla doldurmak hiçbir fayda sağlamaz.

8 – Frenler

İddia: Fren diskleri ve balataları, olması gerekenden birkaç bin kilometre önceden, yani erken değiştirilir. Öneri: Burada sürücülerin endişelerinden para kazanılıyor. Değişeceği söylenen parçaları size göstermelerini isteyin.

9 – Akü

İddia: Bir otomobil yeterli şarj edilmemiş bir aküyle servise geliyor. Kontrolün ardından sürücüye, akünün artık kullanılamayacak durumda olduğu söyleniyor. Öneri: Yeni akü almadan önce eskisini tam şarj ettirin. Eğer bunun ardından da akü yeterli performansı vermiyorsa o zaman değiştirmelerine izin verin…

16 Kasım 2014 Pazar

Kütahya'lı Gençten Samimi Araç Tanıtımı :)

Fiat Palio yu hiç kimse bu kadar güzel anlatamazdı sanırım, mutlaka izleyin ...  :)

İstanbul Trafiği Yine Tehlikede...

İstanbul trafiğinde tehlike yine eksik olmuyor. 2 adet Mini Cooper trafikteki araçlar arasında makas atarak hızla ilerliyor...


13 Kasım 2014 Perşembe

VURUNTU SENSÖRÜ ARIZASI VİDEO

Yakıtın daha ateşleme yapılmadan zamanından önce patlamasına vuruntu denir. Bu zamansız patlama motora zarar verir. Vuruntu sensörü sinyali ile beyin (ecu) vuruntu olduğunu algılar ve motorun zarar görmesini önlemek için avansı ayarlar yani ateşleme zamanını değiştirir. Bu sayede yakıtın kendi kendine yanmasını engellemiş olur. Motorda vuruntu varsa beyinin almış olduğu önlemden dolayı motor gücü düşecek ve yakıt tüketim artacaktır.Vuruntu sensörü bozuk yada takılı olmadığı zaman beyin (ecu) bunu algılayacak ve sanki vuruntu varmış gibi korumalı mod durumunda çalışacaktır.





11 Kasım 2014 Salı

E-HDİ İLE HDİ MOTORLAR ARASINDAKİ FARKLAR

Citroen C4 e-HDİ motor

        PSA'nın ürettiği HDİ motorlar başta Citroen ve Peugeot olmak üzere bir çok otomobil markasında kullanıldı. Sebebi, şüphesiz ki motorun mükemmel başarısı idi. Motorun sağladığı yüksek tork ve güç, kullanım rahatlığı, uzun ömürlü olması, ekonomik ve çevreci olması vazgeçilmez olmuştur.

        Ancak PSA bu motorunu daha da geliştirerek e-HDİ isimli motorunu markalarda kullanmaya başladı. e-HDİ motorun en önemli farkı kesinlikle yakıt ekonomisidir.
 Bunun yanında HDİ motora göre daha sessiz çalışması, düşük devirlerde daha çabuk toparlaması e-HDİ motoru HDİ den ayıran en önemli özelliklerdir.

        Ayrıca yanlış bilinen bir şeyi burada sizlere rahatlıkla söylemek isterim. Bir çok kişi e-HDİ motorun tek farkının start/stop özelliği olduğunu söylüyor. Ben buna kesinlikle katılmıyorum yanlış bilgidir. Resimdeki e-HDİ motorunu 2010 model Citroen C4 ten çektim ve arabada start/stop özelliği yoktur. Start/Stop u araçlar zaten artık standart olarak üretiyor. Yani bu ayrı bir teknoloji ve e-HDİ ile alakası yoktur. e-HDİ motorun üretimiyle start/stop un üretilmesi denk gelme olayını insanlar e-HDİ motorun tek farkı start/stop tur diyorlar, kesinlikle yanlıştır.

        HDİ ile e-HDİ arasındanki fark, yazılımın geliştirilip değiştirilmesi ile büyümüştür.. Ayrıca silindir içerisindeki yanma odalarına giren hava miktarı e-HDİ motorda daha fazla artırılmış olup, turbosu geliştirilmiştir. Bu değişikliklerin etkisi de az yakıtla daha fazla güç olmuştur.

  e-HDİ 2010 yılının sonlarına doğru yine ilk olarak Citroen de kullanılmıştır.

1 Kasım 2014 Cumartesi

FREN SİSTEMİ ARIZA VE BAKIMI VİDEO

       

Fren Sisteminin Çalışması Açıklamasından Sonra Fren Sistemindeki Arızalar ve Bakımlar Ayrıntılı Olarak Video'da Anlatılmıştır.