22 Şubat 2014 Cumartesi

DEBİMETRE (HAVA AKIŞ SENSÖRÜ) NEDİR? ÇALIŞMA ve GÖREVLERİ DETAYLI ANLATIM...

HAVA DEBİMETRESİ 

1- Görevi ;
Hava debimetresinin görevi; motor tarafından emilen hava miktarını ECU’ya bildirmektir. ECU bu bilgileri, en uygun karışımı oluşturarak yakıt tüketimini azaltmak ve uygun bir yanma oluşturmak amacıyla kullanır.

Çeşitler ;
a- Klasik klapeli tip debimetre
b- Sıcak telli tip debimetre

Klasik klapeli tip debimetreler artık kullanılmadığından aşağıda sıcak telli tip debimetreden bahsettim.

2- Yapısal Özelliği ;
Sıcak–film hava debimetresi ölçeri termik bir akışmetredir. Sıcaklık sensörü ile akışmetre elemanı ayrı ayrı yerleştirilmişlerdir. Hava debimetresi iki vida ile manifold girişine monte edilmiştir. Sensör vidaları mutlaka sıkılı olmalıdır. Her bir sensör elemanı fabrika tarafından ayrı ayrı kalibre edilmiştir. Dolayısıyla eğer sensör elemanları kalibrasyona dikkat edilmeden yerlerinden sökülürse bu durum kötü yanma ve egzoz emisyonlarının bozulmasına neden olabilir. Bu durum aynı zamanda motor gücünün düşmesine ve yakıt tüketiminin artmasına da neden olacaktır.

3- Çalışması ;
Geri akım algılayıcı hava debimetresi emme borusu üzerinde bulunur. Valflerin açılması ve kapanmasıyla emme borusunda, emilmiş olan hava kütlesinde geri akımlar oluşur. Geri akım algılayıcılı sıcak şeritli hava kütle ölçer geri akmakta olan havayı algılar ve bunu sinyalle ECU’ya bildirir. Böylece hava kütlesinin ölçümü kesin bir şekilde yapılır. Ölçülen değerler, ECU tarafından enjeksiyon miktarının ve egzoz geri hareket kütlesinin miktarının hesaplanmasında kullanılır. Hava debimetresinden gelen sinyal kesildiğinde ECU sabit bir değer kullanarak hesap yapar.

Elektronik kontrol ünitesi (ECU) için tıklayın...
Triger kayışı hakkında bilgi için tıklayınız..
Amörtisör arıza ve teşhisinin nasıl yapıldığını okumak için tıklayın..

21 Şubat 2014 Cuma

ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi) GÖREVLERİ ve ÇALIŞMA ŞEKLİ, DETAYLI ANLATIM

Bu bölümde elektronik kontrol ünitesi (ECU) nin mükemmel ateşleme zamanı ve püskürtme miktarını ayarlayabilmesi için ne tür bilgilere ihtiyaç duyduğunu ve çalışma şeklini anlatacağım. 
ECU (Elektronik Kontrol Ünitesi, Motor Beyni)
      Sistemde kullanılan elektronik kontrol ünitesi bir mikro-bilgisayardır ve bilgisayarın temel elemanı da bir mikroişlemcidir. Mikro-bilgisayarın program hafızasına motorun değişik çalışma koşullarındaki çalışmasını belirleyen bütün veriler önceden kaydedilmiş bulunmaktadır.



Elektronik kontrol ünitesinin püskürtülecek yakıt miktarının hesaplanmasında, kullanılacak hava miktarına ve motor devir bilgilerine ihtiyacı vardır.


Bilgisayar, hava ölçücüsü sinyali, devir sinyali ve diğer algılayıcılardan gelen sinyalleri birleştirip motorun çalışma koşullarına göre püskürtülmesi gereken yakıt miktarını hesaplar. Bu değerlendirmeye göre enjektörleri çalıştıran elektrik palslarının uzunluğunu ayarlayarak enjektörlere gönderir. Palslar uzadıkça enjektörlerin açık kalma süreleri de uzayacağından püskürtülen yakıt miktarı artar. 

Ölçme ve algılama ünitelerinden gelen bilgiler bilgisayar tarafından değerlendirilir ve püskürtülecek yakıt miktarının belirlenmesinde yararlanılır. Bilgisayar ve algılayıcılar, kontrol sistemini oluşturur. Emilen havanın miktarı motorun yük durumunun göstergesidir. 

Püskürtülen yakıt miktarının belirlenmesinde emilen havanın miktarı temel değişken olarak kullanılır. Püskürtülen yakıt miktarının belirlenmesinde motor devri diğer temel değişkendir. Bu iki değişkene göre belirlenen yakıt miktarına “temel yakıt miktarı” denir. 

Motorun emdiği bütün hava, hava ölçücüsünden geçer. Hava miktarının ölçülmesi, motorun ömrü boyunca motorda meydana gelen aşınma, yanma odasında karbon birikmesi, supap ayarlarındaki değişiklikler gibi bütün değişmeleri hesaba katar. Emilen hava, önce hava ölçücüsünden geçmek zorunda olduğundan kapış anında emilen hava silindirlere ulaşamadan hava ölçücüsünün elektrik sinyali bilgisayara ulaşır. Böylece bilgisayar püskürtülen yakıtı artırarak kapış için gerekli olan zengin karışımın motora gitmesini sağlar.

Elektronik kontrol ünitesi, birleşik sistemlerde (yakıt ve ateşleme sistemi) adından da anlaşılabileceği gibi yalnızca silindirlere püskürtülecek yakıt miktarını ayarlamakla kalmaz, aynı zamanda ECU kendisine gelen bilgiler doğrultusunda motora en uygun olan avans miktarını da belirler. Bunu yaparken ECU’nun motor devri, pistonların konumu, motor soğutma suyu sıcaklığı, emme manifoldundan giren havanın sıcaklığı, gaz kelebeğinin açılma miktarı, emme manifoldundaki vakum miktarı gibi birtakım bilgilere ihtiyacı vardır.

Araçlarda marka ve modellere göre ECU, değişik bilgilere ihtiyaç duyar. Bunlar;

 Emme manifoldundan geçen hava miktarı
 Motor devir sayısı
 Soğutma suyu sıcaklığı
 Egzoz gazındaki oksijen miktarı
 Pistonun konumu
 Motor soğutma suyu sıcaklığı
 Emme manifoldundan geçen havanın sıcaklığı
 Rölanti devri
 Gaz kelebeği açıklığı
 Motor vuruntu sinyali
 Araç hızı
 Havanın mutlak basıncı
 İlk hareketin algılanması
 Batarya voltajı
 Vites konumu


Elektromekanik Park Freni Nedir? Bilgi..

5 Şubat 2014 Çarşamba

2013 ün En Çok Satan 10 Arabası

İşte 2013 ün En Çok Satılanları ;


10. Volkswagen Polo
Toplam küresel satış: 686 bin adet

9. Honda CR-V
Toplam küresel satış: 697 bin adet



8. Ford Fiesta
Toplam küresel satış: 705 bin adet

7. Volkswagen Golf
Toplam küresel satış: 720 bin adet

6. Toyota Camry
Toplam küresel satış: 728 bin adet

5. Chevrolet Cruze
Toplam küresel satış: 729 bin adet


4. Hyundai Elantra
Toplam küresel satış: 866 bin adet


3. Volkswagen Jetta
Toplam küresel satış: 905 bin adet


2. Toyota Corolla
Toplam küresel satış: 1 milyon adet


1. Ford Focus
Toplam küresel satış: 1,1 milyon adet



İlginizi Çekebilir ;


3 Şubat 2014 Pazartesi

Triger Kayışı Nedir ?

Triger kayışı, tahrik kayışının arkasında, motor bölümünde bulunan bir kauçuk kayıştır. Piston ve sübap birbiriyle eşzamanlı olarak çalışmak zorundadır. Triger kayışı, piston ve sübapların eşzamanlı çalışmasını sağlar. Eğer pistonlar ve sübaplar eşzamanlı çalışmazsa, sübaplar direkt pistonların üstüne gider, bu da motora ağır hasar verir. Triger kayışını iyi durumda tutmak, motorun ömrü için çok önemlidir.

Triger kayışını ne zaman değiştirmelisiniz (Yaygın belirtiler)?
Değişim zamanları her araç marka
ve modele göre değişiklik gösterebildiği için aracınızın bakım katalogundakilere bakmanızı öneririm. O yüzden kulaktan dolma sağda solda şu kadar km sonra değişir gibi laflara fazla aldırış etmeyin derim.
Eğer triger kayışı koparsa, araba çalışmayacaktır.
Aklınızda bulunmasında fayda olabilir;
  • Triger kayışını değiştirirken, triger kayışı, gergi ve avare bilyaları mutlaka set olarak değiştirilmelidir. Su pompası yani devirdaim ise kontrol edilir, gerekiyorsa mutlaka o da değiştirilmelidir.




İlk Türk Otomobili Atilla Hakkında Bilgi İçin Tıklayın...

2 Şubat 2014 Pazar

Z Rot Nedir ? Z Rot Arızaları ve Görevleri

         Z rot diğer adı denge rotudur. Z-Rot, sürüş konforunu sağlamak için tekerleğin aşağı-yukarı hareketini denge çubuğu vasıtasıyla diğer tekerleğe ileten süspansiyon sistemin bir bağlantı elemanıdır. Bu bağlantı sayesinde, virajlarda aracın direksiyon hâkimiyeti artar, kayması, savrulması ve sağa-sola yatması engellenir. Z rotun bir ucu denge koluna, diğer ucu amörtisöre bağlanır.
       Z rot arıza yaptığında,
( iki ucundaki bağlantı vidasının aşıkları boşluk yaptığında ) Aracınızla kasis ve çukurlardan geçerken rahatsız edici şekilde tıkır tıkır ses yapar. Çözüm olarak değiştirmeniz gerekir tamiri mümkün değildir. Çok nadiren de olsa z rotun kırıldığa da görülmüştür. Z rot kırıldığında hem ses de yapar hem de aracınızın virajlarda savruluyo gibi hissedersiniz. Z rotun fiyatı 25 - 50 tl arasındadır. 




Amörtisör hakkında bilgi almak için bu linke tıklayabilirsiniz   Amörtisör Nedir ? Amörtisör Hakkında...

Triger kayışı hakkında detaylı anlatım için Tıklayın...

İlk Türk Otomobil'i Hakkında Bilgi İçin Tıklayın...

El freniniz Tutmuyorsa veya Az Tutuyorsa Detaylar İçin Tıklayın...